Οργισμένη αντίδραση Ερντογάν στην υποβάθμιση της τουρκικής οικονομίας

Μία ημέρα μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας, από τους οίκους αξιολόγησης της Moody’s και της Standard & Poor’s, ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απαντά με σκληρές δηλώσεις, τονίζοντας ότι θα «αντικρούσει» όλους εκείνους που παίζουν «παιχνίδια» με την οικονομία της χώρας του.


Με ακροατήριο τους συνέδρους στο ετήσιο συνέδριο του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν παραδοθήκαμε και δεν θα παραδοθούμε σε εκείνους που συμπεριφέρονται σαν στρατηγικοί εταίροι, αλλά μας καθιστούν στρατηγικό στόχο».

Ωστόσο, η λίρα υποχώρησε την Παρασκευή κατά 3% έναντι του δολαρίου.

Πέραν του Ατλαντικού, ο Ντόλαντ Τραμπ δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον δεν θα αποδεχτεί με σταυρωμένα τα χέρια την επιμονή της Τουρκίας να κρατά φυλακισμένο τον Άντριου Μπράνσον, αναφερόμενος στην προχθεσινή απόφαση τουρκικού δικαστηρίου, που απέρριψε εκ νέου το αίτημα απελευθέρωσης του Αμερικανού πάστορα.


Την ίδια ώρα, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν μεταξύ τους, ο υπουργός οικονομικών της Τουρκίας Όλαφ Σολτς, παρότρυνε τον Τούρκο ομόλογό του Μπεράτ Αλμπαϊράκ να αποδεχθεί το πρόγραμμα βοήθειας του ΔΝΤ.


Στο μεταξύ, το Πεκίνο εμφανίζεται βέβαιο πως η Άγκυρα θα ξεπεράσει τις «προσωρινές δυσκολίες», που αντιμετωπίζει και στηρίζει την προσπάθεια της κυβέρνησης Ερντογάν να διαφυλάξει την «εθνική ασφάλεια», μετά και την τηλεφωνική συνομιλία των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών.

Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση Τραμπ βρίσκεται σε μεγάλη εμπορική κόντρα με την Κίνα. Έχει ήδη επιβάλει επιπρόσθετους δασμούς σε κινεζικές εξαγωγές, αξίας 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων και σχεδιάζει περαιτέρω ποινές σε εμπορεύματα αξίας 200 δισεκ. δολαρίων.

Πηγή:  ΕΡΤ