Από την τελευταία θεωρία του Στίβεν Χόκινγκ ίσως επιβεβαιωθεί η ύπαρξη του «πολυσύμπαντος»

Λίγο προτού πεθάνει, ο σπουδαίος Φυσικός Στίβεν Χόκινγκ, «κληροδότησε» στην ανθρωπότητα μια πρόβλεψη για το τέλος του κόσμου (που απ’ ό,τι φαίνεται είναι αναπόφευκτο) αλλά και τη θεωρία του για το πολυσύμπαν, σύμφωνα με την οποία μπορούμε (ενδεχομένως) να ανιχνεύσουμε παράλληλα σύμπαντα.

Ο δημοφιλής κοσμολόγος και συγγραφέας, δύο εβδομάδες πριν από τον θάνατο του ολοκλήρωσε την τελευταία του μελέτη με θέμα: «Μία ομαλή έξοδος από τον αιώνιο πληθωρισμό». Την εργασία εξετάζουν ήδη ερευνητές, υπεύθυνοι κορυφαίου επιστημονικού περιοδικού.

Όταν τα άστρα ξεμείνουν από ενέργεια, το σύμπαν μας θα οδηγηθεί στο τέλος του, επεσήμανε ο Στίβεν Χόκινγκ, σύμφωνα και με δημοσιεύματα του Βρετανικού Τύπου (Times του Λονδίνου, Independent και Telegraph). Ωστόσο δεν αποκλείεται, με τη βοήθεια των διαστημικών σκαφών και άλλων εργαλείων, η ανθρωπότητα να ανακαλύψει παράλληλα σύμπαντα.

Προκειμένου μια διαστημοσυσκευή να ανιχνεύσει ίχνη από πολλαπλές «Μεγάλες Εκρήξεις» (Μπιγκ Μπανγκ) χρειάζονται πολύπλοκοι μαθηματικοί υπολογισμοί, τους οποίους ο κορυφαίος φυσικός περιγράφει στην αδημοσίευτη –προς το παρόν- εργασία του.

Σύμφωνα με την θεωρία του «κοσμικού πληθωρισμού», υπέρμαχος της οποίας ήταν τόσο ο Χόκινγκ όσο και άλλοι κορυφαίοι επιστήμονες, το σύμπαν διεστάλη απότομα από ένα μοναδικό σημείο φθάνοντας πολύ γρήγορα στις σημερινές σχεδόν διαστάσεις του. Από την εν λόγω θεωρία προκύπτει μια άλλη που αναφέρεται στην ύπαρξη πολλών «Μπιγκ Μπανγκ», καθένα από τα οποία δημιούργησε το δικό του σύμπαν. Τελικό αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι η γέννηση ενός πολυσύμπαντος (multiverse).

Και παρότι μέχρι σήμερα κανείς δεν έχει καταφέρει να αποδείξει επισήμως την ορθότητα των παραπάνω ισχυρισμών, υπάρχουν ελπίδες ότι ο Χόκινγκ, έστω και μετά θάνατον, θα δώσει μια επαρκή εξήγηση με βάση την οποία θα επιβεβαιώνεται η δημιουργία του πολυσύμπαντος.

Ο καθηγητής κοσμολογίας Κάρλος Φρενκ του Πανεπιστημίου του Ντάραμ ανέφερε ότι ο Χόκινγκ πίστευε ότι το πολυσύμπαν άφησε το «αποτύπωμά» του στην κοσμική ακτινοβολία υποβάθρου που διαπερνά το δικό μας σύμπαν και ότι συνεπώς μπορούμε να το ανιχνεύσουμε με τα κατάλληλα όργανα μιας διαστημοσυσκευής.

Αν πράγματι η θεωρεία του επιβεβαιωνόταν από σχετικές ανακαλύψεις, ίσως τελικά ο κορυφαίος Φυσικός κατάφερνε να πάρει το βραβείο Νόμπελ, επεσήμανε ο Τόμας Χέρτογκ (βέλγικο Καθολικό Πανεπιστημίο της Λουβέν), καθηγητής και συνεργάτης του Στίβεν Χόκινγκ.

Πηγές: ΑΠΕ / London Times/ Independent/ The Telegraph