120 χώρες στον κόσμο καταδικάζουν μονομερείς τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, του Ιράν και της Βενεζουέλας

120 χώρες στον κόσμο καταδικάζουν μονομερείς τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, του Ιράν και της Βενεζουέλας.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Βολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας,JorgeArreazaMonseratανακοίνωσε, την Τετάρτη 20/9 στη Νέα Υόρκη, την ομόφωνη έγκριση της «πολιτικής δήλωσης της Νέας Υόρκης» εναντίον των μονομερών καταναγκαστικών μέτρων, την οποία υπογράφουν 120 χώρες μέλη του Κινήματος των Αδεσμεύτων (ΝΑΜ).

Ο Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε, επίσης, ότι πρόκειται για μια πλήρη δήλωση, η οποία εγκρίθηκε από τα 2/3 του συνολικού αριθμού των κρατών μελών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) και αποτελεί μια απάντηση, πρώτα απ' όλα στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και προς όλα  εκείνα τα κράτη που επιδιώκουν να επιβάλουν μονομερώς καταναγκαστικά μέτρα ή κυρώσεις.

«Η απάντηση της ΝΑΜ είναι ομόφωνη και συντριπτική, δεν πρόκειται για την απάντηση μιας χώρας ή ενός μικρού μπλοκ, αλλά η απάντηση 120 κρατών μελών προς στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλα τα κράτη που επιδιώκουν να εφαρμόσουν μονομερώς κυρώσεις ή για εχθροπραξίες ενάντια στους λαούς του κόσμου», έτσι είπε ο υπουργός Arreaza στο τέλος της υπουργικής συνόδου του ΝΑΜ, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Γενικής Συνέλευσης 72η του τμήματος των Ηνωμένων Εθνών.

Εξήγησε ότι η ομόφωνη έγκριση κατέστη δυνατή χάρη στη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών και άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων. Η δήλωση «απευθύνεται κυρίως κατά της ψήφισης και της εφαρμογής μονομερών μέτρων καταναγκασμού που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα των προσώπων που υπόκεινται σε αυτά τα μέτρα».

Ο Υπουργός, επίσης, τόνισε ορισμένα σημεία της διακύρηξης, όπως το σημείο νούμερο 6, το οποίο επιβεβαιώνει την αντίθεση στη μονομέρεια και στα μέτρα καταναγκασμού που επιβάλλουν ορισμένα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών κυρώσεων, χρηματιστικών ή εμπορικών οι οποίες δεν είναι σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο, το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, τους κανόνες και τις αρχές που διέπουν τις ειρηνικές σχέσεις μεταξύ των κρατών.

Ο κ. Arreaza είπε ότι το ψήφισμα επίσης υπερασπίζεται την πολυμερή απέναντι στη μονομερή προσέγγιση. Τα κράτη μέλη, όλα, να μην αναγνωρίζουν, να μην υιοθετούν κι ούτε να εφαρμόζουν μονομερώς μέτρα καταναγκασμού ή νόμους ετεροδικίας ή οικονομικές κυρώσεις.

«Υπάρχει μια παράγραφος αφιερωμένη στις οικονομικές κυρώσεις, όπως αυτές που επιβάλλονται εναντίον της Ρωσίας, του Ιράν και της Βενεζουέλας, η οποία καταδικάζει τη μονομερή εφαρμογή των οικονομικών και εμπορικών μέτρων από ένα κράτος εναντίον άλλου που επηρεάζουν την ελεύθερη κυκλοφορία στο διεθνές εμπόριο», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών της Λαϊκής Εξουσίας της Βενεζουέλας.

Κατά τον ίδιο τρόπο η δήλωση επιβεβαιώνει ότι οι βασικές ανάγκες, τα τρόφιμα ειδικότερα, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως εργαλεία για την άσκηση πολιτικής πίεσης, καθώς ορισμένες από τις κυρώσεις περιορίζουν τις συναλλαγές τους

Ο υπουργός, στη συνέχεια, υπογράμμισε το τμήμα στο οποίο το Κίνημα εκφράζει αλληλεγγύη, παρέχοντας πολιτική, ηθική και υλική υποστήριξη σε περίπτωση βλάβης μιας χώρας τόσο από οικονομική όσο και από πολιτική ή στρατιωτική άποψη, πάντα με σεβασμό της ασφάλειάς της, της πολιτικοποίησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή ως αποτέλεσμα της επιβολής κυρώσεων ή μονομερών εμπάργκο που δεν είναι σύμφωνες με το νόμο.

«Με τη δήλωση αυτή δεσμευόμαστε να βοηθήσουμε τις χώρες που αντιμετωπίζουν κυρώσεις ή στρατιωτική απειλή, η οποία επίσης απορρίπτεται και απορρίπτεται ομόφωνα», τόνισε.

Ο Υπουργός Arreaza εξήγησε χάρη στην πρόταση της Βενεζουέλας, από την Προεδρία της NΑΜ, με τη Διακήρυξη αυτή συγκροτείται ένα Παγκόσμιο Μέτωπο για την Ειρήνη, του οποίου τη βάση θα αποτελέσουν αυτά τα 120 κράτη, με στόχο να συμπεριληφθούν και άλλα κράτη «που πιστεύουν στην ειρήνη, στο διεθνές δίκαιο και όχι στον πόλεμο».

Πηγή lantidiplomatico.it

Μετάφραση Μουρατίδης Γιώργος

Αναδημοσίευση από sxedio-b.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 27/09/2017 - 14:43