Η ΜΕΤΑ – BREXIT ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΣΕ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΘΕΣΗ, ΕΝΩ Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΕ ΝΟΣΕΙ

Οι τρομοκράτες κυρίαρχοι κύκλοι τηςΕΕ και τα κατεστημένα της «παγκοσμιοποίησης» οργίαζαν για να φοβίσουν το βρετανικό λαό, προαναγγέλλοντας μέρες κολάσεως στηΒρετανία σε περίπτωση που επικρατούσε το Brexit.

Το Brexit πράγματι επικράτησε, τίποτα, όμως, απ' όσα εφιαλτικά προαναγγέλλοντο δεν έχει συμβεί. Οι «τρομοκράτες» διαψεύδονται.

Μετά τις πρώτες μέρες, όπου πράγματι η στερλίνα σημείωσε μια μεγάλη βουτιά (μάλλον ωφέλιμη για τις εξαγωγές της) και το Χρηματιστήριο μια καθοδική πορεία, η ισορροπία στην οικονομική ζωή και αναφερόμαστε στην «καπιταλιστική ισορροπία», έχει αρχίσει σε μόλις τρεις βδομάδες νααποκαθίσταται, σχεδόν, πλήρως και η εικόνα να είναι θετική έως αισιόδοξη, μετά μάλιστα τον σχηματισμό κυβέρνησης υπό την Theresa May, η σύνθεση της οποίας δείχνει επιμονή, δίχως ταλαντεύσεις, στο Brexit.

Οι τρομοκράτες μιλούσαν για χειροτέρευση της κατάστασης έως και το τέλος του τρέχοντος έτους, ωστόσο οι εξελίξεις τις διαψεύδουν.

Οι βρετανικές αγορές έχουν επανέλθει πλήρως, με τον FTSE 100 να βρίσκεται σε συνεχή άνοδο και την ισοτιμία στερλίνας/δολαρίου να έχει ξεπεράσει και πάλι το ψυχολογικό όριο του 1,30 και την Παρασκευή (15/7) να βρίσκεται στα ύψη του 1,39!!!

Επίσης, αν και οι φήμες για μαζική φυγή των πολυεθνικών από το Λονδίνο οργίαζαν, όχι μόνο δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο, αλλά πολλές εταιρείες δηλώνουν πρόθυμες να στηρίξουν το City, το χρηματοπιστωτικό κέντρο της Ευρώπης, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.

Πηγαίνοντας τώρα στην αντίπερα όχθη, το σκηνικό αλλάζει άρδην.

Η Γερμανία και τα υπόλοιπα μέλη του σκληρού πυρήνα της Ε.Ε. που εκτόξευαν απροκάλυπτεςαπειλές κατά του Λονδίνου πριν και αμέσως μετά το δημοψήφισμα, πλέον καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Ένωσης, που δεν είναι άλλο από την…ύπαρξη της.

Η διατήρηση της ίδιας σκληρής στάσης από το Βερολίνο προς τα υπόλοιπα κράτη – μέλη, αποδεικνύει περίτρανα ότι ούτε ένα Brexit δεν μπορεί να ανακόψει τις ηγεμονικές τάσεις της Γερμανίας!

Η λιτότητα όχι μόνο δεν έχει σταματήσει για τις μεσογειακές χώρες, αλλά γίνεται ολοένα και πιοαπαιτητική.

Πρόσφατο παράδειγμα η ομόφωνη, με τη συμφωνία και της Ελλάδας, απόφαση για κυρώσεις σε Ισπανία και Πορτογαλία , οι οποίες δεν κατάφεραν να διατηρήσουν το έλλειμμα στον προϋπολογισμέ κάτω από το 3% του ΑΕΠ.

Για την Ελλάδα ας μην το συζητήσουμε, διότι η επιμονή για την πλήρη εφαρμογή των μνημονιακών δεσμεύσεων γίνεται ακόμα πιο πιεστική μετά το Brexit.

Κι όλα αυτά, χωρίς να προσθέσουμε τις μεγάλες αναταράξεις, μάλλον αδιέξοδες, στις τράπεζες της εναπομείνασας ΕΕ και πρώτα απ' όλα της Ιταλίας.

Δεν ξέρουμε αν η Γερμανία και το σκληρό κατεστημένο της ΕΕ κάνει απλώς μετά Brexit επίδειξη πυγμής ή προκειται για μια μονιμότερη στρατηγική που αποκλείει κάθε χαλάρωση στην ανάπηρη και κατ' όνομα, πλέον, ΕΕ.

Το βέβαιον είναι ότι ότι το Brexit αποδεικνύεται μάλλον βιώσιμος δρόμος και πολύ προτιμότερος από την παραμονή στη φυλακή της ΕΕ.

Τι δηλοί ο μύθος για την Ελλάδα;

Το συμπέρασμα για την Ελλάδα, όσο διαφορετική και αν είναι η κατάσταση από τη Βρετανία, μάλλον είναι αυτονόητο.

Ένα Gr€xit θα πρέπει να πάψει να μας τρομοκρατεί.

Το Brexit μας δείχνει το δρόμο.

Αρκεί αυτό το Grexit, με πρώτο βήμα την έξοδο από την ευρωζώνη, να το οργανώσουμε, να τοπροωθήσουμε αποφασιστικά και τολμηρά και να το συνδέσουμε με ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα.

Ο ρεαλισμός είναι 100% με το μέρος του Gr€xit και όχι του Gremain!!!

Ν.Ζ


πηγή iskra