Εκλογές Ιρλανδίας: Ήττα της λιτότητας.Τρίτο κόμμα το Σιν Φέιν. Τα τελικά αποτελέσματα την Κυριακή

Ήττα της λιτότητας και κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού, είναι το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών στην Ιρλανδία, όπως δείχνουν δύο δημοσκοπήσεις που διεξήχθησαν στην έξοδο των εκλογικών κέντρων και δόθηκαν στη δημοσιότητα πριν από την καταμέτρηση των ψήφων που άρχισε σήμερα  στις 11.00 ώρα Ελλάδας.

Στην είσοδο των εκλογικών τμημάτων στο Δουβλίνο, οι Ιρλανδοί δεν έκρυβαν πλέον την οργή και την αγανάκτησή τους για τις μειώσεις στους μισθούς, τους νέους φόρους, κυρίως στο νερό ή τις δεσμεύσεις που δεν τηρήθηκαν των κυβερνώντων κομμάτων.

Το Φίνε Γκάελ και το Εργατικό Κόμμα, εταίροι του κυβερνητικού συνασπισμού, απέχουν μακράν της εξασφάλισης της απόλυτης πλειοψηφίας που είναι απαραίτητη για να ηγηθούν εκ νέου της χώρας

Σύμφωνα με την πρώτη δημοσκόπηση της Ipsos Mori/Irish Times που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες βράδυ αφότου έκλεισαν στις 24.00 (ώρα Ελλάδας) τα εκλογικά τμήματα και διεξήχθη σε δείγμα 5.260 ψηφοφόρων, το κεντροδεξιό Φίνε Γκάελ του πρωθυπουργού 'Εντα Κένι λαμβάνει 26,1%, δηλαδή 10 μονάδες λιγότερο σε σχέση με τις εκλογές του 2011.

Άλλη δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα το πρωί για λογαριασμό του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού δικτύου RTE σε δείγμα 4.283 ψηφοφόρων δείχνει ακόμη μεγαλύτερη πτώση του Φίνε Γκάελ το οποίο λαμβάνει 24,8%.

Το Εργατικό Κόμμα εξασφαλίζει αντίστοιχα 7,8% και 7,4% των ψήφων, πτώση μεγαλύτερη από 11 μονάδες που αποδίδεται από τους αναλυτές στην αδυναμία του να προστατεύσει το κράτος πρόνοιας.

Τρίτη πολιτική δύναμη αναδεικνύεται το αριστερό Σιν Φέιν του Τζέρι Ανταμς, με 14,9%, σύμφωνα με την Irish Times και 16% σύμφωνα με RTE, ενισχυμένο κατά πέντε ή έξι μονάδες.

Το κεντροδεξιό Φιάνα Φάιλ, που είχε πληγεί στις προηγούμενες εκλογές όταν ήταν στην εξουσία, ενισχύει, επίσης, τη δύναμή του από  4,5 έως 5,5 μονάδες και εξασφαλίζει ποσοστό 22,9%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Irish Times και 21,8%, σύμφωνα με το RTE.

Ένδειξη του κατακερματισμού του πολιτικού τοπίου, οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι, τα μικρά κόμματα (Πράσινοι, σοσιαλδημοκράτες...)  και κινήματα κατά της λιτότητας συγκεντρώνουν ποσοστό 28% (+13 μονάδες σε σχέση με το 2011), σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Irish Times. Η αύξηση καταγράφεται και στη δημοσκόπηση του RTE.

Κανένα επίσημο στοιχείο δεν έχει ανακοινωθεί για το ποσοστό συμμετοχής, αλλά το RTE εκτιμά ότι η συμμετοχή είναι σχετικά παρόμοια με εκείνη των προηγούμενων εκλογών που ανήλθε στο 70%.

Τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής.


πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ