φωτογραφία αρχείου

Πτώση της δημοτικότητας Μέρκελ μετά το σκάνδαλο κατασκοπείας

Πτώση σημείωσε η δημοτικότητα της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ στον απόηχο του σκανδάλου κατασκοπείας που συνεχίζει να ταλανίζει τη χώρα.

 
Σύμφωνα με δημοσκόπηση που μετέδωσε την Παρασκευή το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD, η καγκελάριος έπεσε από την πρώτη θέση μεταξύ των Γερμανών πολιτικών.

Η κ. Μέρκελ, η οποία δέχεται επικρίσεις λόγω δημοσιευμάτων που θέλουν τη γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών (BND) να βοήθησε την Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ σε παρακολουθήσεις εταιρειών και αξιωματούχων στην Ευρώπη, είδε τα ποσοστά δημοτικότητας της να πέφτουν στο 70% σε δημοσκόπηση της εταιρείας Infratest Dimap.

Παρόλο που παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλής στην Γερμανία, αυτή ήταν μια ασυνήθιστη πτώση στα ποσοστά δημοτικότητας της καγκελαρίου μέσα σε μόλις έναν μήνα. Αυτό το ποσοστό είναι η χαμηλότερη επίδοσή της μετά το 65% του Δεκεμβρίου.

Ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ηγετικό στέλεχος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) που έχει βγει αλώβητος από το σκάνδαλο, ξεπέρασε την κ. Μέρκελ και κατέλαβε στην πρώτη θέση στην κατάταξη των Γερμανών πολιτικών βάσει δημοτικότητας, με 74%.

Ο ηγέτης του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ο οποίος είχε κάνει λόγο για «σκάνδαλο των μυστικών υπηρεσιών», εγείροντας ερωτήματα για τον ρόλο της κ. Μέρκελ, ανέβασε τα ποσοστά του κατά πέντε μονάδες στο 53%.

Παράλληλα, η δημοσκόπηση έδειξε πως το 70% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ο έλεγχος του Βερολίνου στις μυστικές υπηρεσίες είναι ανεπαρκής.
Η κ. Μέρκελ είχε δηλώσει τη Δευτέρα ότι η καγκελαρία θα στηρίξει την έρευνα που διεξάγεται από το κοινοβούλιο για το ζήτημα.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters