φωτογραφία Reuters

Γαλλία: Χιλιάδες απεργοί στους δρόμους κατά της λιτότητας

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σε ολόκληρη τη Γαλλία προκειμένου να φωνάξουν «Τέλος στη λιτότητα» και στο «πάγωμα» των μισθών,ανταποκρινόμενοι στην πρωτοβουλία τεσσάρων συνδικαλιστικών συνομοσπονδιών, οι οποίες κήρυξαν στάσεις εργασίας.
«Το σύνθημα είναι: να αντιταχθούμε στη λιτότητα και να υπερασπιστούμε τις εναλλακτικές πολιτικές σε σχέση με εκείνη που ασκεί η κυβέρνηση και η ένωση Medef» των εργοδοτών, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φιλίπ Μαρτινέζ, γενικός γραμματέας της ένωσης CGT, ενώ βρισκόταν μαζί με το συνάδελφό του, του συνδικάτου FO, Ζαν Κλοντ Μαϊγί, στην αρχή της μαζικής πορείας στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας.

Οι διεκδικήσεις μας αφορούν «την αναπροσαρμογή των μισθών, τη μείωση των ωραρίων εργασίας, όλα όσα πρέπει να κάνουμε προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι θα δώσουμε ώθηση στην απασχόληση», εξήγησε ο Φιλίπ Μαρτινέζ, ενώ τα ποσοστά ανεργίας αυξήθηκαν τον Φεβρουάριο στην χώρα, που μετρά πλέον 3,5 εκατομμύρια ανέργους.

Οι δύο άλλες συνδικαλιστικές ενώσεις που διοργάνωσαν τις κινητοποιήσεις ήταν η FSU (εκπαίδευση) και οι Solidaires.

Πολλές αντιπροσωπευτικές συνομοσπονδίες - CFDT, CFTC, CGC, CFDT, UNSA - δε συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις.
Το πρωί της Μ. Πέμπτης πολλές χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στους δρόμους διαφόρων περιοχών, όπου διοργανώθηκαν περισσότερες από 80 πορείες.

Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο,naftemporiki.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 09/04/2015 - 21:22