Δανία: Πυροβολισμοί σε καφέ με στόχο σκιτσογράφο σε εκδήλωση για τον ισλαμισμό – 1 νεκρός, 3 τραυματίες

Ένας 40χρονος πολίτης νεκρός και τρεις αστυνομικοί τραυματίες είναι σύμφωνα με την αστυνομία της Δανίας μέχρι στιγμής ο απολογισμός από πυρά δύο αγνώστων κατά καφετέριας στην Κοπεγχάγη όπου ο Σουηδός καλλιτέχνης Λαρς Βιλκς συμμετείχε σε συζήτηση για για την τέχνη και τη βλασφημία. Σύμφωνα με το Reuters τόσο ο καλλιτέχνης, όσο και ο Γάλλος πρέσβης που μιλούσε στην εκδήλωση είναι σώοι.
Πληροφορίες της αστυνομίας της Δανίας λένε ότι οι δράστες διέφυγαν με αυτοκίνητο. Η αστυνομία ανέφερε επίσης ότι τραυματίστηκαν τρεις αστυνομικοί. «Μας πυροβόλησαν απ΄έξω. Είχαν τις ίδιες προθέσεις με το Charlie Hebdo, αλλά δεν κατόρθωσαν να μπουν», δήλωσε ο Γάλλος πρεσβευτής Φρανσουά Ζιμερέ.

«Ενστικτωδώς θα έλεγα ότι υπήρξαν τουλάχιστον 50 πυροβολισμοί, αλλά οι αστυνομικοί εδώ μάς λένε ότι ήταν 200. Οι σφαίρες διαπέρασαν τις πόρτες και όλοι έπεσαν στο έδαφος», διηγήθηκε ο γάλλος πρεσβευτής.

«Καταφέραμε να φύγουμε από την αίθουσα, αλλά παραμένουμ στο εσωτερικό, διότι η κατάσταση είναι κρίσιμη ακόμη. Οι δράστες διέφυγαν και μπορεί να βρίσκονται ακόμη στην περιοχή», εξήγησε ο Φρανσουά Ζιμερέ.

«Υπήρχαν δεκάδες άνθρωποι» στην αίθουσα, έγραψε στο Twitter η Ινα Σεβσένκο, μέλος της οργάνωσης Femen, που συμμετείχε στην εκδήλωση.
Ο Λαρς Βιλκς προκάλεσε πολεμική το 2007 όταν δημοσίευσε σκίτσα που παρίσταναν τον προφήτη Μωάμεθ ως σκύλο, γεγονός που συνοδεύτηκε από τη διατύπωση απειλών εναντίον του από ισλαμιστικές οργάνωσεις. Εκτοτε, ζει υπό ενισχυμένη αστυνομική προστασία.

Καταδικάζει η Γαλλία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς καταδίκασε «με την μεγαλύτερη αποφασιστικότητα την τρομοκρατική επίθεση κατά δημόσιας εκδήλωσης στην Κοπεγχάγη, στην οποία συμμετείχε ο πρεσβευτής της Γαλλίας στη Δανία».
«Η Γαλλία βρίσκεται στο πλευρό της κυβέρνησης και του λαού της Δανίας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λοράν Φαμπιούς.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ «εξέφρασε την πρωθυπουργό της Δανίας Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ την αλληλεγγύη της Γαλλίας στη δοκιμασία αυτή», σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από τη γαλλική προεδρία, με την οποία γνωστοποιείται ότι ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ θα μεταβεί το συντομότερο δυνατόν στην Κοπεγχάγη.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters, BBC
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54