Φωτογραφία EPA/BERND VON JUTRCZENKA

Δ. Αβραμόπουλος: Προτεραιότητα της Ε.Ε. η ασφάλεια

«Οι επιθέσεις στο Παρίσι αποτελούν επίθεση στις θεμελιώδεις αρχές της Ε.Ε.» δήλωσε ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.
Όπως επεσήμανε, η ασφάλεια αποτελεί πρωτίστως αρμοδιότητα των κρατών μελών, τόνισε ότι η Ευρώπη αποτελεί μέρος της λύσης και πως υπάρχουν ήδη τα κατάλληλα εργαλεία. «Η Επιτροπή είναι αποφασισμένη να υιοθετήσει μια συνολική, προσανατολισμένη στα αποτελέσματα και ρεαλιστικά εφικτή προσέγγιση, εστιάζοντας στη μεγιστοποίηση της προστιθέμενης αξίας των υφιστάμενων μέτρων της Ε.Ε. και όπου είναι αναγκαίο, την πρόταση νέων συμπληρωματικών λύσεων», είπε.

Πρόσθεσε δε πως η ελευθερία και η ασφάλεια αποτελούν δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος και όχι αλληλοσυγκρουόμενους στόχους.
Επίσης ο κ. Αβραμόπουλος κάλεσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε συνεργασία χαρακτηρίζοντάς το ως στρατηγικό εταίρο προς την κατεύθυνση ανάπτυξης μιας αποτελεσματικής ανταπόκρισης με σεβασμό στα θεμελιώδη δικαιώματα και αξίες, πάντα σύμφωνα και με τις προσδοκίες των Ευρωπαίων πολιτών.

Στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο ρόλο της Europol, τη βελτίωση του συστήματος ανταλλαγής πληροφοριών, την πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης και την αναμενόμενη Ευρωπαϊκή Ατζέντα για την Ασφάλεια.

Το σχετικό ψήφισμα αναμένεται να υιοθετηθεί κατά τη συνεδρίαση της επόμενης Ολομέλειας, πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 12ης Φεβρουαρίου, όπου θα συζητηθούν τα μέτρα για την αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.

Ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε ότι θα πραγματοποιηθεί μια πρώτη συζήτηση για την Ευρωπαϊκή Ατζέντα για την Ασφάλεια στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στη Ρίγα της Λετονίας. Στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθεί σχετική συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 12ης Φεβρουαρίου.

Η νέα Ατζέντα για την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια θα παρουσιαστεί τους επόμενους μήνες και θα αφορά την περίοδο 2015-2020.
Στόχος της νέας υπό διαμόρφωση πολιτικής θα είναι η διασφάλιση της μεγαλύτερης δυνατής προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών καθώς και εκείνων που κατοικούν ή επισκέπτονται την Ε.Ε.

Ο Επίτροπος τόνισε ότι πρέπει να αξιοποιηθούν τα υφιστάμενα εργαλεία και να ολοκληρωθούν οι εκκρεμείς προτάσεις προτού αναπτυχθούν περαιτέρω μέτρα. Αναφερόμενος στην αξιοποίηση των υφιστάμενων εργαλείων (καλύτερη χρήση του Συστήματος Πληροφοριών Σένγκεν, συνδρομή Europol και Eurojust από τα κράτη-μέλη), ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε την αναγκαιότητα της οδηγίας PNR για την ουσιαστική ενίσχυση της ασφάλειας όσων ζουν στην Ευρώπη.
Κλείνοντας την ομιλία του, ο Επίτροπος υπογράμμισε τη συνδρομή της Ε.Ε. προς τις γειτονικές χώρες με συνεργασία στην επιβολή του νόμου, ανταλλαγή πληροφοριών, επέκταση των εργαλείων ποινικού δικαίου και προσπάθειες κατά της ριζοσπαστικοποίησης.

Πηγή: ΑΜΠΕ
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 28/01/2015 - 20:40