Ουκρανία: Τα νοσοκομεία βομβαρδίζονται και οι άμαχοι έχουν αποκοπεί καθώς οι συγκρούσεις εντείνονται

"Ο βομβαρδισμός των ιατρικών εγκαταστάσεων, είτε συμβαίνει αδιάκριτα είτε στοχευμένα, είναι εντελώς απαράδεκτος", σημειώνουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, των οποίων αναδημοσιεύουμε σχετική έκθεση για την περιοχή:

"Καθώς οι μάχες κλιμακώνονται στην ανατολική Ουκρανία, σε τέτοιο βαθμό που είχαμε να δούμε από τον Αύγουστο, η κατάσταση για τους αμάχους που παγιδεύονται στην περιοχή των συγκρούσεων είναι πλέον δύσκολη.


Με τους γιατρούς που εργάζονται σε νοσοκομεία κοντά στην πρώτη γραμμή να προσπαθούν να περιθάλψουν τους τραυματίες έχοντας στη διάθεσή τους μειωμένες προμήθειες, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières/MSF) έχουν ενισχύσει την στήριξη τους, αλλά οι συνεχείς σκληρές μάχες τους εμποδίζουν από το να φτάσουν στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο.

Πίεση σε οριακό βαθμό
«Το ιατρικό προσωπικό έχει υποστεί έντονη πίεση για μήνες καθώς περιθάλπει χιλιάδες τραυματίες και εκτοπισμένους ανθρώπους» αναφέρει ο Loïc Jaeger, Αναπληρωτής Επικεφαλής της Αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ουκρανία. «Η κλιμάκωση της μάχης έχει επιδεινώσει την ήδη μεγάλη έλλειψη βασικών φαρμάκων όπως είναι τα αντιβιοτικά, τα παυσίπονα και τα υλικά για ράμματα. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές που εργάζονται σε νοσοκομεία πρώτης γραμμής είναι πλέον πιεσμένοι σε οριακό σημείο».


Οι διευθυντές των νοσοκομείων στο Donetsk, Stakhanov, Pervomaisk και Novoaidar, τα οποία οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα υποστηρίζουν με ιατρικές προμήθειες από την αρχή της σύγκρουσης, έχουν αναφέρει αύξηση του αριθμού των άμαχων τραυματιών που εισάγονται από την στιγμή που οι εκτεταμένες συγκρούσεις έχουν ξεκινήσει και πάλι από τις 13 Ιανουαρίου. Από τότε, οι ομάδες μας ανανεώνουν τις προμήθειες σ’ αυτά και άλλα επτά νοσοκομεία και στις δύο πλευρές του μετώπου, για να εξασφαλίσουν ότι οι γιατροί έχουν αρκετές προμήθειες για την περίθαλψη έως και 500 τραυματιών.

Τα νοσοκομεία βομβαρδίζονται
Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, οι εγκαταστάσεις υγείας δεν αποτέλεσαν εξαίρεση και την τελευταία εβδομάδα μόνο τρεις ιατρικές εγκαταστάσεις στο Donetsk και στο Luhansk έχουν πληγεί από βόμβες ή πυραύλους. Στις 19 Ιανουαρίου, το νοσοκομείο #3 του Donetsk χτυπήθηκε από έναν πύραυλο, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, σε απόσταση τουλάχιστον επτά χιλιομέτρων από την πρώτη γραμμή.

«Ο βομβαρδισμός των ιατρικών εγκαταστάσεων, είτε συμβαίνει αδιάκριτα είτε στοχευμένα, είναι εντελώς απαράδεκτος» λέει ο Jaeger. «Όταν οι δομές υγείας έχουν υποστεί ζημιές ή είναι κατεστραμμένες, όχι μόνο δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους τραυματίες σήμερα, αλλά και δε θα μπορούν να αντιμετωπίσουν αύριο τις ανάγκες των εγκύων γυναικών, των άρρωστων παιδιών και των ατόμων με ασθένειες όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και η υπέρταση. Όλα τα μέρη της σύγκρουσης πρέπει να εξασφαλίσουν ότι τα νοσοκομεία θα εξαιρούνται των βομβαρδισμών και το προσωπικό θα μπορεί να κάνει τη δουλειά του χωρίς να φοβάται για τη ζωή του.

Στις 14 Ιανουαρίου, ένα άσυλο για άτομα με νοητικές διαταραχές στο Slavyanoserbsk, στην περιοχή Luhansk, το οποίο οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν υποστηρίξει με φάρμακα και υλικά ιατρικής περίθαλψης, υπέστη σοβαρές ζημιές καθώς η πόλη βομβαρδίστηκε. Η ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα κατάφερε να προσεγγίσει το κεντρικό νοσοκομείο της πόλης στις 19 Ιανουαρίου και να παραδώσει αρκετές προμήθειες για την φροντίδα μέχρι και 50 τραυματιών. Το νοσοκομείο ήταν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για δύο ημέρες λόγω των βομβαρδισμών και η ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα είδε τουλάχιστον δέκα πρόσφατα κατεστραμμένα σπίτια στο κέντρο της πόλης Slavyanoserbsk.

Οι άμαχοι αποκόπτονται
«Η είσοδος και η έξοδος στην ζώνη των συγκρούσεων γίνεται όλο και πιο δύσκολη, τόσο για τους πολίτες όσο και για τις ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που προσπαθούν να παρέχουν βοήθεια», λέει ο Jaeger. «Τη Δευτέρα και την Τρίτη, η ομάδα μας προσπάθησε να παραδώσει σε ένα νοσοκομείο της Gorlovka στο Donetsk, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των συγκρούσεων, ιατρικές προμήθειες που χρειάζονταν κατεπειγόντως, αλλά τα φορτηγά αναγκάστηκαν να γυρίσουν πίσω όταν έφθασαν στα σημεία ελέγχου. Εμείς ακόμα δεν έχουμε καταφέρει να παραδώσουμε τις προμήθειες. Με την κατάσταση να επιδεινώνεται ραγδαία για τους πολίτες, είναι ζωτικής σημασίας όλες οι πλευρές να επιτρέψουν η ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει σε εκείνους που τη χρειάζονται απεγνωσμένα».

Από το Νοέμβριο, μια σειρά από μέτρα που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση της Ουκρανίας έχουν ουσιαστικά αποκόψει τους πολίτες που ζουν σε περιοχές που ελέγχονται από αντάρτες. Κατά συνέπεια γίνεται όλο και πιο δύσκολη η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Όλη η υποστήριξη στις δημόσιες και κοινωνικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των πληρωμών συντάξεων, ιατρικών προμηθειών και μισθών για τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα, ανάμεσά τους και το προσωπικό υγείας, έχουν ανασταλεί. Οι τράπεζες έχουν λάβει εντολή να κλείσουν τους λογαριασμούς σε αυτούς τους τομείς και όλες οι τραπεζικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των ΑΤΜ και των πληρωμών με πιστωτική κάρτα, έχουν μπλοκαριστεί.

Οι άνθρωποι είναι αναγκασμένοι να ταξιδεύουν σε πόλεις από την άλλη πλευρά του μετώπου, στην προσπάθειά τους να κάνουν αναλήψεις χρημάτων ή να έχουν πρόσβαση στις συντάξεις τους. Αυτό θα γίνει ακόμη πιο δύσκολο μετά την εφαρμογή του νέου μέτρου, το οποίο τέθηκε σε ισχύ στις 21 Ιανουαρίου, απαιτώντας από όποιον επιθυμεί να διασχίσει τις περιοχές που ελέγχονται από αντάρτες να κατέχει ειδική άδεια. Επιπλέον, από τις 19 Ιανουαρίου η είσοδος και η έξοδος από το Luhansk έχει περιοριστεί αυστηρά εξαιτίας των συνεχιζόμενων συμπλοκών και καταστροφών στους δρόμους".