Φωτογραφία EPA/NAKE BATEV

Αυστρία: Η διένεξη για την ονομασία της ΠΓΔΜ προξενεί μόνον ζημία

«Απολύτως ακατανόητο» χαρακτηρίζει  ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτςτο γεγονός πως δεν υπάρχει πρόοδος στη διένεξη για την ονομασία της ΠΓΔΜ, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ντι Πρέσε» επικαλούμενη τις σχετικές δηλώσεις του κατά την επίσκεψή του στα Σκόπια.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας, θα πρέπει να γίνει κοινή συνείδηση στην Ευρώπη, ότι αυτή η διένεξη προκαλεί μόνον ζημία, τη στιγμή που υπάρχουν πολύ σημαντικότερα θέματα που αφορούν άμεσα τη ζωή των ανθρώπων, όπως η οικονομία και η δημιουργία θέσεων εργασίας.

Κατά την άποψή του, «παρά το μπλοκάρισμα με τη διένεξη με την Ελλάδα για το όνομα, η Μακεδονία μπορεί να εφαρμόσει ήδη τώρα σημαντικές μεταρρυθμίσεις για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση», γράφει η εφημερίδα.

Στο σχετικό δημοσίευμά της, η «Ντι Πρέσε» υπογραμμίζει πως η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, σύμφωνα με δικά της στοιχεία, έχει δαπανήσει 200 εκατομμύρια ευρώ, στο πλαίσιο του εγχειρήματος «Σκόπια 2014», για να γεμίσει τα Σκόπια με αγάλματα και νέα κτήρια, νεοκλασικού ρυθμού, με τους επικριτές της να αναφέρουν πως το εγχείρημα μπορεί να έχει κοστίσει μάλιστα έως τώρα το διπλάσιο ποσό.

Με την αντιγραφή του αρχαίου «στιλ», με τα αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου ή του πατέρα του Φιλίππου της Μακεδονίας, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι θέλει κατά κάποιο τρόπο να φτιάξει ένα παρελθόν, σύμφωνα με το οποίο οι σημερινοί κάτοικοι της ΠΓΔΜ είναι απόγονοι των αρχαίων Μακεδόνων, κάτι που ρίχνει περαιτέρω λάδι στη φωτιά στη διένεξη με την Ελλάδα για το όνομα, σημειώνει το δημοσίευμα της «Ντι Πρέσε».
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών είχε ζητήσει τον περασμένο Οκτώβριο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να άρει «επιτέλους» το «συνεχιζόμενο μπλοκάρισμα της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη χώρα, εξαιτίας της άλυτης διένεξης με την Ελλάδα για την ονομασία».
Πηγή: ΑΜΠΕ
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 22/01/2015 - 23:43