La Repubblica: «Αθήνα, οι κατηγορίες στην Τρόικα: σώθηκαν οι τράπεζες και όχι οι Έλληνες»

«Λιγότερο από το 10% των 240 δις που δόθηκαν υπό την μορφή δανείου στην Ελλάδα, κατέληξε πραγματικά στους πολίτες. Με τα υπόλοιπα πληρώθηκαν οι τόκοι ή στηρίχθηκε ο τραπεζικός τομέας», τονίζει σε άρθρο της η “La Repubblica”, που έχει τον τίτλο «Αθήνα, οι κατηγορίες στην Τρόικα: σώθηκαν οι τράπεζες και όχι οι Έλληνες».

Στο άρθρο της “La Repubblica” γίνεται αναφορά σε μελέτη της βρετανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Jubilee Debt Campaign. «Τα συμπεράσματα της μελέτης αποτελούν στήριξη στο εκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ζητά περικοπή του χρέους για να δοθεί νέα ώθηση στην οικονομία», τονίζει η εφημερίδα.

Ενδεικτικά είναι επίσης τα σημερινά δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο και οι δηλώσεις κορυφαίων αξιωματούχων, λίγες μέρες πριν τις ελληνικές εθνικές εκλογές.

Σε συνέντευξη στην ιταλική τηλεόραση, ο Μάσσιμο Ντ’ Αλέμα, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, δήλωσε: «Ελπίζω ο ελληνικός λαός να αντιδράσει κατά των άδικων πολιτικών που του έχουν επιβληθεί.  

Η Guardian φιλοξενείστιςσελίδες της την επιστολή 35 διεθνούς φήμης οικονομολόγων με τίτλο: “Greece needs debts cancelled and growth” στην οποία αναφέρουν: «Καλούμε λοιπόν την τρόικα να διαπραγματευτεί με καλή πίστη με την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να υπάρχει μια ακύρωση ενός μεγάλου μέρους του χρέους και νέους όρους αποπληρωμής οι οποίοι υποστηρίζουν την ανοικοδόμηση μιας βιώσιμης οικονομίας. Αυτή η διευθέτηση θα πρέπει να σηματοδοτήσει την αρχή ενός νέου πλαισίου πολιτικής της ΕΕ…». Απευθύνονται επίσης στην ελληνική κυβέρνηση: «Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να ξεκινήσει μια πλήρως ανεξάρτητη έρευνα για την ιστορική και συστηματική αποτυχία της διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών (συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων της διαφθοράς) που οδήγησαν στη συσσώρευση του χρέους, την απόκρυψη της φύσης και του μεγέθους του και την ανεπαρκή/ αναποτελεσματική χρήση των δημόσιων πόρων».

«Επανάσταση στην κάλπη», είναι ο τίτλος του άρθρου της DIE ZEIT, το οποίο αναφέρει μεταξύ άλλων: «Εάν η Ελλάδα εκλέξει την Κυριακή μια νέα κυβέρνηση, οι πολίτες πιθανότατα θα απορρίψουν την μέχρι σήμερα ακολουθούμενη πολιτική της λιτότητας και επομένως και το οικονομικό δόγμα της ευρωκρίσης όπως το υπερασπίζεται η Αγκελα Μέρκελ». Τονίζεται επίσης ότι: «…ο Τσίπρας και οι συνεργάτες του παρουσιάζονται ως ο αντίποδας του αποσυντεθειμένου από τη διαφθορά, τη γραφειοκρατία και το νεποτισμό κρατικού μηχανισμού».

LES ECHOS (20/1): «Το ελληνικό δημόσιο χρέος μοιάζει με την Λερναία Ύδρα: όσο ακρωτηριάζεται, τόσο πιο δυνατά ξαναβγαίνει». « Πολύ αργή ανάπτυξη της χώρας, εξασθενημένος πληθωρισμός, απάνθρωπη αυστηρότητα... δεν απομένει παρά μία μόνο λύση για τον έλεγχο του χρέους: να του κόψουμε το κεφάλι». «Με άλλα λόγια, οργανώνοντας μια διαγραφή ώστε να φέρουμε το χρέος και πάλι σε ένα βιώσιμο επίπεδο. Ας τελειώνουμε επιτέλους μ' αυτήν την ιστορία!».

New York Times (Jacob Soll, καθηγητής ιστορίας και λογιστικής του Παν/μίου της Νότιας Καλιφόρνιας 20/1):«Η λιτότητα υπήρξε μια βίαιη και αντιπαραγωγική απάντηση». «Οι απαιτήσεις της Γερμανίας τόσο για λιτότητα και όσο και υπερτίμησης του χρέους είναι εξίσου άδικες και αντιπαραγωγικές για την ελληνική και ευρωπαϊκή σταθερότητα».

LE MONDE (20/1): «Γιατί είναι σημαντικές για την Ευρώπη οι εκλογές στην Ελλάδα». «Ολόκληρος ο κόσμος στρέφεται για μία ακόμη φορά προς την Ελλάδα πριν τις εκλογές της Κυριακής 25 Ιανουαρίου, στις οποίες είναι φαβορί η ριζοσπαστική αριστερά του Σύριζα».

DEUTSCHE WELLE (ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ 21/1): «Εκλογές για αλλαγή πλώρης στην Ελλάδα». Στη βασανισμένη από την κρίση Ελλάδα μια νίκη του Α. Τσίπρα θα ήταν ένα ιστορικό γεγονός, διότι θα ήταν ο πρώτος αριστερός πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας.

Focus (21/1): «Πάνω από 80% κούρεμα προτείνει γερμανός οικονομολόγος για την Ελλάδα». «… ο καθηγητής της οικονομίας του πανεπιστημίου της Βρέμης Rudolf Hickel τάσσεται υπέρ μιας άλλης λύσης: του κουρέματος του ελληνικού χρέους κατά 80%». «Σε αντίθεση με την γερμανική κυβέρνηση ο Χίκελ προβλέπει κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδος από το ευρώ. Σε κίνδυνο θα βρίσκονται η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία». «Ορθή θα ήταν κατ΄αυτόν μια στρατηγική τριών αξόνων: (…) κούρεμα 80% κατά το πρότυπο της συνθήκης του Λονδίνου του 1953 (…) ανασυγκρότηση της οικονομίας και των υποδομών στο πνεύμα του σχεδίου Μάρσαλ (…) μέτρα κατά της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής». «Ο Χίκελ θεωρεί την μέχρι σήμερα σωτηρία έως το τέλος του 2014 αποτυχημένη (…) το δημόσιο χρέος της Ελλάδος αυξήθηκε (…) η μερική διαγραφή πλέον τον 100 δις την άνοιξη του 2012 δεν την ξελάφρωσε καθόλου (…) μειώθηκε η συνολική οικονομική παραγωγή κατά το 1/4 (…) η αναμενόμενη ανάπτυξη κατά 2% δεν είναι σημάδι βελτίωσης (…) Η καταγεγραμμένη ανεργία βρίσκεται στο 27%, κάθε δεύτερος νέος είναι άνεργος».

Συλλογικό κείμενο που φέρει τον τίτλο «Επιθυμούμε τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου» δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο (20/1) της βελγικής εφημερίδας «Le Soir»: Το υπογράφουν ακαδημαϊκοί, πολιτικοί και συνδικαλιστές. Επισημαίνουν πως «η νίκη του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα είναι η μόνη εναλλακτική λύση για να μπει ένα τέλος στη λιτότητα και να αξιοποιηθεί μια ανέλπιστη ευκαιρία αποκατάστασης της κοινωνικής δικαιοσύνης».