Φωτογραφία EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Die Welt: Οι γερμανικές απειλές δεν απασχολούν κανέναν στην Αθήνα

«Οι απειλές δεν απασχολούν κανέναν», γράφει η γερμανική εφημερίδα Die Welt σε άρθρο γνώμης, στο οποίο επισημαίνεται ότι στην Αθήνα θεωρούν ότι «μια έξοδος από την Ευρωζώνη δεν είναι θεμελιωμένη στην πραγματικότητα».
«Στην Ελλάδα οι απειλές από τη Γερμανία ότι ενδεχομένως θα διώξει τη χώρα από την Ευρωζώνη δεν λαμβάνονται ιδιαιτέρως σοβαρά υπ' όψιν. Κανένα εκ των συστημικών κομμάτων δεν έχει αντιδράσει ως τώρα και παρά το γεγονός ότι η γερμανική συζήτηση για την Ελλάδα παρακολουθείται προσεκτικά στα ΜΜΕ, δεν υπήρξαν ως τώρα σημαντικά σχόλια», αναφέρουν οι αρθρογράφοι.

Παραθέτουν, μάλιστα, δήλωση του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρλέτη: Δηλώσεις από την Γερμανία για μια έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, σε περίπτωση κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, «δεν είναι θεμελιωμένες στην πραγματικότητα». Επιπλέον, καθαρές δηλώσεις από τις Βρυξέλλες την Δευτέρα «απέκλεισαν αυτή τη δυνατότητα».

Σύμφωνα με τον κ. Σκουρλέτη, όπως αναφέρεται πάντα στο δημοσίευμα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να πετύχει μια κυβερνητική πλειοψηφία χωρίς να χρειαστεί κυβερνητικό εταίρο. Το κόμμα μας, επισημαίνει ο κ. Σκουρλέτης, δεν είναι άλλωστε η μοναδική φωνή στην Ευρώπη που θεωρεί απαραίτητο να πυροδοτηθεί μια θεμελιώδης συζήτηση για την ευρωπαϊκή δημοσιονομική πολιτική.

Γερμανία: Ποιοί έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση σε ελληνικό χρέος

Ο ΣΥΡΙΖΑ, λέει ο εκπρόσωπός του, ως πιθανή επόμενη κυβέρνηση, θέλει να ξεκινήσει μια συζήτηση για τις αιτίες της αποτυχίας της από τους δανειστές επιβληθείσας πολιτικής λιτότητας στην Ελλάδα και να «τερματίσει την ακραία πολιτική λιτότητας».

Όπως σχολιάζουν οι συντάκτες, η διατύπωση αυτή, αφήνει περιθώριο ελιγμών - θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί ότι οι αριστεροί θα μπορούσαν να υποχωρήσουν από τις οξείες απαιτήσεις τους και μόνο να μαλακώσουν την πολιτική λιτότητας αλλά να μην την αναστείλουν.

Σύμφωνα με την Die Welt, «ακόμη και η συντηρητική Νέα Δημοκρατία, την οποία μάλλον βοηθούν οι γερμανικές απειλές, απορρίπτει τις σκέψεις για «Grexit» από το Βερολίνο ως "εκβιασμό" - έτσι άφησε να εννοηθεί ο πολιτικός της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος. Ταυτόχρονα, τόνισε, θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς ότι "ανεύθυνες" αποφάσεις της ελληνικής πολιτικής θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε δυσάρεστα σενάρια».

Πηγή: naftemporiki.gr