Φωτογραφία αρχείου

Associated Press: Είναι η Ευρώπη έτοιμη για μία νέα ελληνική κρίση;

Η συζήτηση για μία έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ έχει επανέλθει και το ερώτημα εάν η Ευρώπη μπορεί να διαχειριστεί μία νέα κρίση στην Ελλάδα εντείνει τη χρηματοπιστωτική αβεβαιότητα για τη νομισματική ένωση τη στιγμή που παλεύει να αναπτυχθεί και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, αναφέρει σε ρεπορτάζ του το Associated Press το οποίο αναμεταδίδουν οι New York Times.


"Spiegel"

Είναι φανερό πως το δημοσίευμα του Spiegel επέδρασε καταλυτικά, σημειώνει το ΑΡ, καθώς μέσω αυτού γινόταν ξεκάθαρο πως η Γερμανία δεν φοβάται ούτε τις ακραίες απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε και το ακραίο σενάριο της εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ. Όντως, υπάρχουν αναλυτές που θεωρούν πως η αμυντική θωράκιση της Ευρώπης είναι ικανή να αποτρέψει τη διάχυση της κρίσης και σε άλλες χώρες. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και η ΕΚΤ είναι δύο παράγοντες που μπορούν να επέμβουν δραστικά σε χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα χρηματοδότησης.

Ο Χόλγκερ Σμίντινγκ της Berenberg Bank αναφέρει πως ο ΣΥΡΙΖΑ και οι διεθνείς πιστωτές με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να έρθουν σε συνεννόηση και μόλις κατά 30% βλέπει ένα «σημαντικό ατύχημα». Ο ίδιος, πάντως, τάσσεται στην πλευρά εκείνων που δεν θεωρούν φόβητρο το Grexit.

Ελάχιστη ασφάλεια

O Μουχτάμπα Ράχμαν της Eurasia Group, από την μεριά του, όχι μόνο δεν συμφωνεί αλλά αντιτείνει πως η περιβόητη προστασία της Ευρωζώνης δεν είναι τόσο ισχυρή όσο θέλουν να πιστεύουν κάποιοι: «Θεωρώ πως μια ελληνική κρίση Νο2 θα ήταν πολύ πιο σοβαρή, επειδή ακριβώς οι ισχυρές χώρες δεν αναθεώρησαν τα προγράμματά τους από το 2010 και μετά. Η Ιταλία και η Γαλλία, επί παραδείγματι, είναι πολύ πιο ευάλωτες. Το ίδιο συμβαίνει και με την Ευρώπη καθώς οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι πολύ κακοί, οι προοπτικές του πληθωρισμού είναι προβληματικές, ενώ υπάρχει ένα μεγάλο ερώτημα με τη βιωσιμότητα του χρέους».

Οι αγορές θεωρούν πως αν μια χώρα αποχωρήσει από το κοινό νόμισμα, τότε ανοίγει ο Ασκός του Αιόλου. Θα είναι φανερό πλέον πως, όντως, η πόρτα είναι ανοιχτή. Η Ελλάδα εκτός ευρώ θα μπορούσε να υποτιμήσει σημαντικά το νόμισμά της, άρα θα ήταν αδύνατη η αποπληρωμή των δανείων που έχει λάβει. Σε αυτή την περίπτωση οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να εξηγήσουν στους ψηφοφόρους τους πώς έχασαν τα χρήματά που είχαν δώσει στην Ελλάδα.

Εσφαλμένος υπολογισμός

Όπως σημειώνει το ΑP: «Η Ελλάδα θα μπορούσε να βρεθεί εκτός ευρώ από έναν εσφαλμένο υπολογισμό. Για παράδειγμα είτε οι πιστωτές, είτε ο ΣΥΡΙΖΑ να οδηγήσει τις διαπραγματεύσεις σε αδιέξοδο με αποτέλεσμα να διαρραγεί η σχέση της Ελλάδας με τη χρηματοδότηση. Η αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές θα οδηγούσε σε κατάρρευση των ελληνικών τραπεζών, επομένως δίχως εξωτερική βοήθεια η χώρα θα αναγκαζόταν να τυπώσει νέο εθνικό νόμισμα. Ο Αλεσάντρο Λεϊπόλντ, επικεφαλής οικονομολόγος ενός σημαντικού think tank στη Λισαβόνα λέει: «Η πολιτική βούληση για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ, υπάρχει. Δεν νομίζω πως υπάρχει λόγος να είμαστε τόσο ανήσυχοι, αν και σίγουρα υπάρχουν κίνδυνοι αυτή τη στιγμή στον ορίζοντα. Ας μην ξεχνάμε πως οι αγορές είναι άστατες και κάποια πράγματα μπορούν να αλλάξουν πολύ γρήγορα».

Πηγή: Associated Press
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 06/01/2015 - 18:07