Απόψε η μεγαλύτερη νύχτα στην ιστορία της Γης

Σήμερα οι κάτοικοι του βόρειου ημισφαιρίου θα ζήσουν όχι απλά τη μεγαλύτερη νύχτα του έτους (όπως κάθε χρόνο), αλλά τη μεγαλύτερη νύχτα στην ιστορία της Γης. Γιατί;

Σήμερα, είναι το χειμερινό ηλιοστάσιο. Αυτό σημαίνει ότι είναι η μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου για τους ανθρώπους που ζουν στο βόρειο ημισφαίριο.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο blogger και δημοσιογράφος επιστημονικών θεμάτων Colin Schultz, απόψε θα είναι ημεγαλύτερη νύχτα στην ιστορία της γης.Με άλλα λόγια, σε οποιαδήποτε μέρος του βόρειου ημισφαιρίου, η αποψινή βραδιά θα είναι μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη, από τότε που ο πλανήτης άρχισε να γυρίζει δεξιά πριν από περίπου 4.500 εκατομμύρια χρόνια. 


Ο λόγος είναι ότι η περιστροφή της Γης επιβραδύνεται με την πάροδο του χρόνου. Κάθε χρόνο, οι επιστήμονες εκτιμούν, ότι αυξάνεται η διάρκειά της κατά περίπου 15 έως 25 εκατομμυριοστά του δευτερολέπτου. Μπορεί να φαίνεται (και να είναι) ένα πραγματικά πολύ μικρό ποσό (φανταστείτε ότι κάτι τέτοιο σημαίνει ότι σε όλη τη διάρκεια ζωής σας, η διάρκεια της ημέρας θα επεκταθεί περίπου δύο χιλιοστά του δευτερολέπτου), ωστόσο αναγκάζει τους επίσημους χρονομέτρες για να προσθέτουν ένα κλάσμα του δευτερόλεπτου κάθε λίγα χρόνια.

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 21/12/2014 - 21:04