Φωτογραφία REUTERS

Αίγυπτος: Άνοιξε το συνοριακό πέρασμα της Ράφα για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο

Άνοιξε την Κυριακή η Αίγυπτος Το συνοριακό πέρασμα της Ράφα για τους εισερχόμενους από τη Λωρίδα της Γάζας, για πρώτη φορά σε διάστημα σχεδόν δύο μηνών, σύμφωνα με δηλώσεις Παλαιστίνιων και Αιγύπτιων αξιωματούχων.
Η Ράφα είναι το μοναδικό σημαντικό σημείο διέλευσης ανάμεσα στη φτωχή Γάζα, όπου κατοικούν 1,8 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, και τον έξω κόσμο που δεν συνορεύει με το Ισραήλ, το οποίο μπλοκάρει τη λωρίδα και επιτρέπει τη διέλευση κυρίως για ανθρωπιστικούς σκοπούς.

Στις 25 Οκτωβρίου η Αίγυπτος είχε κλείσει το πέρασμα, όταν ισλαμιστές μαχητές στην όμορη περιοχή του Σινά σκότωσαν 33 μέλη των αιγυπτιακών δυνάμεων ασφαλείας - σε ένα από τα χειρότερα περιστατικά αντικρατικής βίας μετά την ανατροπή του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι τον Ιούλιο του 2013. Από τότε, το Κάιρο έχει ανοίξει το πέρασμα μόνο δύο φορές ώστε να επιτρέψει σε χιλιάδες Παλαιστινίους που είχαν μείνει στην Αίγυπτο και αλλού να επιστρέψουν στη Γάζα, όπου κυριαρχεί η ισλαμιστική Χαμάς.

Η Χαμάς έχει επί μακρόν δεσμούς με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, η οποία εκδιώχθηκε από την εξουσία στην Αίγυπτο όταν ο Μόρσι ανατράπηκε, αλλά οι σχέσεις της με την τωρινή αιγυπτιακή κυβέρνηση είναι τεταμένες.

Ο Μάχερ Αμπού Σάμπχα, ο διορισμένος από τη Χαμάς υπεύθυνος των συνοριακών περασμάτων, δήλωσε πως η Ράφα θα ανοίξει για δύο ημέρες προκειμένου κάτοικοι της Γάζας που υποφέρουν από σοβαρές ασθένειες να μπορέσουν να περάσουν στην Αίγυπτο και από εκεί σε άλλες χώρες για θεραπεία και προκειμένου ξένοι υπήκοοι και φοιτητές να μπορέσουν να ταξιδέψουν.

Επικαλούμενος «λόγους ασφαλείας», Αιγύπτιος αξιωματούχος δήλωσε πως δεν υπάρχει ακόμη απόφαση που να επιτρέπει το μόνιμο και πλήρες άνοιγμα του περάσματος, όπως συνέβαινε πριν από τις 25 Οκτωβρίου.

Πηγή: naftemporiki.gr