Τα 5.000 έφθασαν τα θύματα των τζιχαντιστών τον Νοέμβριο στον κόσμο

Οι ομάδες των τζιχαντιστών σκότωσαν 5.042 ανθρώπους τον Νοέμβριο, κάτι που αποδεικνύει ότι τα κινήματα αυτά είναι «πιο ισχυρά από ποτέ», σύμφωνα με βρετανική έρευνα.

Το Ιράκ κατέχει το θλιβερό ρεκόρ των θυμάτων και ακολουθούν η Νιγηρία, το Αφγανιστάν και η Συρία όπως αναφέρει η έρευνα που διενεργήθηκε από κοινού από το BBC World Service και το κέντρο έρευνας για τη ριζοσπαστικοποίηση του Κινγκς Κόλετζ του Λονδίνου (ICRS).

Συνολικά καταγράφηκαν 664 επιθέσεις. Δεκαέξι διαφορετικές ομάδες τζιχαντιστών ανέλαβαν την ευθύνη για τις επιθέσεις αυτές ή θεωρήθηκαν υπεύθυνες, το 60% εκ των οποίων δεν έχει καμία σχέση με την Αλ Κάιντα, την τρομοκρατική οργάνωση η οποία πριν μερικά χρόνια θεωρούνταν ο μεγαλύτερος εχθρός της διεθνούς κοινότητας, υπογράμμισε η έρευνα.

Σχεδόν οι μισές επιθέσεις, το 44%, ήταν έργο του Ισλαμικού Κράτους το οποίο δρα κυρίως στη Συρία και το Ιράκ. Η οργάνωση ευθύνεται για 2.206 θανάτους σε 308 επιθέσεις.

Η οργάνωση Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία είναι στη δεύτερη θέση με 801 νεκρούς σε 30 επιθέσεις.

Οι αριθμοί είναι «εκπληκτικοί αν σκεφτεί κανείς ότι πριν τρία χρόνια ο δυτικός κόσμος είχε πει “έχει τελειώσει. Η Αλ Κάιντα βρίσκεται σε παρακμή, είναι νεκρή, την έχουμε κερδίσει στρατηγικά”», σχολίασε ο Πέτερ Νόιμαν, ερευνητής του Κινγκς Κόλετζ.

«Όλος ο κόσμος πίστευε ότι η Αραβική Άνοιξη θα φέρει την ελευθερία και τη δημοκρατία. Τώρα έχουμε ένα τζιχαντιστικό κίνημα σε μέρη του κόσμου όπου δεν μπορούσαμε ποτέ να σκεφτούμε ότι θα εμφανιζόταν», πρόσθεσε ο κ. Νόιμαν.

Πάντως, οι συντάκτες της έρευνας αναγνωρίζουν τους περιορισμούς της, κυρίως σε περιβάλλον εμφύλιου πολέμου, όπου είναι δύσκολο να αποδοθούν κάποιες ενέργειες σε μια συγκεκριμένη ομάδα και η συλλογή πληροφοριών είναι δύσκολη.

Πηγή:naftemporiki.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 11/12/2014 - 16:03