Φωτογραφία REUTERS

Ζαν Τιρόλ: Η Γαλλία να ακολουθήσει το παράδειγμα της Γερμανίας στις μεταρρυθμίσεις

Να ακολουθήσει το παράδειγμα της Γερμανίας και της Σουηδίας και να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και το κράτος προτείνει στη χώρα του ο βραβευμένος με Νόμπελ Οικονομίας 2014 Γάλλος Ζαν Τιρόλ,  στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη Στοκχόλμη.
«Πρέπει να ακολουθήσουμε το παράδειγμα χωρών όπως η Γερμανία και η Σουηδία που αντιμετώπισαν δυσκολίες και προχώρησαν σε πολλές μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο Τιρόλ, υπογραμμίζοντας ότι η Γαλλία διαθέτει πολλά «πλεονεκτήματα».

«Πρέπει να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις ώστε οι άνθρωποι να επιστρέψουν στην εργασία (...) και επίσης να μεταρρυθμίσουμε το κράτος, κάτι που έχουν κάνει πολλές χώρες», υπογράμμισε ο Γάλλος οικονομολόγος.

«Αν η οικονομία δεν είναι βιώσιμη, το χρέος αυξάνει, κτλ, και κάποια στιγμή πρέπει να καταργήσουμε το κράτος πρόνοιας, κάτι που κατά τη γνώμη μου θα ήταν καταστροφικό», προειδοποίησε.

«Όμως πρέπει να προετοιμαστούμε για το μέλλον και να ακολουθήσουμε το παράδειγμά που έδωσε αυτή η χώρα (σ.σ. η Σουηδία)», κατέληξε ο Τιρόλ, υπογραμμίζοντας ότι «δεν θα βρισκόμουν στη Γαλλία αν δεν πίστευα σε αυτή».

Το 2003 η Τιρόλ είχε προτείνει μια σειρά βαθιών μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας της Γαλλίας, εκτιμώντας κυρίως ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί «μία σύμβαση εργασίας», με την κατάργηση της διάκρισης μεταξύ συμβάσεων ορισμένου και αορίστου χρόνου.

Ο Ζαν Τιρόλ είναι ο τρίτος Γάλλος που τιμάται με το Νόμπελ Οικονομίας. Θα παραλάβει το βραβείο του την Τετάρτη από τον Σουηδό βασιλιά Καρλ Γκούσταβ ΙΣτ' μαζί με τους άλλους βραβευθέντες της φετινής χρονιάς, με εξαίρεση αυτούς που τιμήθηκαν με το Νόμπελ Ειρήνης οι οποίοι θα το παραλάβουν από το Όσλο.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο