Φωτογραφία REUTERS

Πολωνία: Σοβαρά επεισόδια μεταξύ εθνικιστικών και αστυνομίας

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν την Τρίτη στην Βαρσοβία μεταξύ εκατοντάδων κουκουλοφόρων, που φέρονται ως μέλη εθνικιστικών οργανώσεων και της αστυνομίας.
Ειδικότερα οι συγκρούσεις ξέσπασαν στο περιθώριο μιας διαδήλωσης της εθνικιστικής δεξιάς που οργανώθηκε με την ευκαιρία της γιορτής για την ανεξαρτησία της Πολωνίας.

Οι ταραξίες βγήκαν από το κυρίως σώμα της πορείας και επιτέθηκαν εναντίον των αστυνομικών πετώντας τους φωτοβολίδες, βόμβες μολότοφ και κομμάτια από τις πλάκες του πεζοδρομίου.

Από την πλευρά τους οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν δακρυγόνα, νερό υπό πίεση, ενώ έριξαν στον αέρα και πλαστικές σφαίρες για να αποκρούσουν τους αρκετές εκατοντάδες κουκουλοφόρους.

Επί περίπου μία ώρα οι αστυνομικοί εμπόδιζαν τους διαδηλωτές να προχωρήσουν σε μια γέφυρα που ενώνει τις δύο όχθες του ποταμού Βιστούλα, προσπαθώντας να αποκόψουν τις ομάδες των ταραχοποιών.

Τουλάχιστον ένας αστυνομικός τραυματίστηκε σοβαρά και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο με ασθενοφόρο. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας, Μάριους Σοκολόφσκι, έχουν συλληφθεί περίπου 200 άνθρωποι.

Εδώ και πολλά χρόνια σημειώνονται επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών στο περιθώριο της πορείας που οργανώνει η εθνικιστική δεξιά κάθε χρόνο στις 11 Νοεμβρίου, στην επέτειο για την ανεξαρτησία της Πολωνίας το 1918.

Οι οργανώσεις αυτές που οργάνωσαν τις κινητοποιήσεις, όπως μεταδίδει το Reuters, νιώθουν ότι απειλούνται οι παραδοσιακές αξίες της Πολωνίας.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή οι διαδηλωτές στην αρχή της πορείας φώναζαν συνθήματα κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ μια από τις ομάδες προέβη σε ναζιστικούς χαιρετισμούς, προκαλώντας ωστόσο την άμεση παρέμβαση των υπόλοιπων ομάδων.

Πηγή: naftemporiki.gr, Reuters
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 11/11/2014 - 22:50