Συμβολικό δημοψήφισμα ανεξαρτησίας οι Καταλανοί

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες Καταλανοί προκειμένου να συμμετέχουν στο συμβολικό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιοχής από την Ισπανία παρά την αντίθεση της Μαδρίτης.

Οι οργανώσεις υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας έχουν απευθύνει έκκληση στους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες ώστε να υπάρξει μεγάλη προσέλευση. Περίπου 40.000 είναι οι εθελοντές που υπολογίζεται πως συμβάλλουν στο να στηθούν τα ανεπίσημα εκλογικά κέντρα για την ψηφοφορία της Κυριακής.

Οι πολιτικοί της Καταλωνίας που τάσσονται υπέρ της απόσχισης της περιοχής από την Ισπανία, ευελπιστούν ότι ένα μεγάλο ποσοστό υποστήριξης θα παρακινήσει την κεντρική κυβέρνηση να ξεκινήσει διάλογο μαζί τους για τη διαπραγμάτευση μεγαλύτερης φορολογικής και πολιτικής αυτονομίας, ή ακόμα και να πείσει τη Μαδρίτη να δεχτεί ένα μελλοντικό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία.

Αξιωματούχοι από δύο κύρια κόμματα της Καταλωνίας, υποστηρίζουν ότι εάν τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο πολίτες –από τους συνολικά 7 εκατομμύρια- ψηφίσουν υπέρ της απόσχισης, κάτι τέτοιο θα βοηθήσει στα σχέδια για την ανεξαρτησία της περιοχής.

«Το ιδανικό σενάριο είναι όσο περισσότεροι άνθρωποι τόσο το καλύτερο», δήλωσε ο Οριόλ Χουνκέρας, επικεφαλής του κόμματος Δημοκρατική Αριστερά Καταλονίας (ERC). «Είναι σαφές ότι αυτή η διαβούλευση… δεν μας δίνει τη δημοκρατική εντολή που θα είχαμε σε μια εκλογική διαδικασία, ωστόσο το σημαντικό είναι πως αποδεικνύεται ότι οι πολίτες θέλουν να ψηφίσουν και θέλουν να εκφράσουν τη γνώμη τους».

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που έχουν διενεργηθεί το τελευταίο διάστημα, περίπου το 80% των Καταλανών επιθυμούν περισσότερη αυτονομία από την Ισπανία, ενώ σχεδόν το 50% τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της περιοχής.

Πληροφορίες: ΑΜΠΕ/Reuters

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 09/11/2014 - 11:13