Βόρεια Κορέα: Ελεύθεροι ακόμη δύο Αμερικανοί

Oι Αμερικανοί υπήκοοι Κένεθ Μπάε και Μάθιου Μίλερ αφέθηκαν ελεύθεροι από την κυβέρνηση της Βορείου Κορέας και επιστρέφουν στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε το Σάββατο η αμερικανική κυβέρνηση. Ο  Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε την ικανοποίησή του.
Τους Μπάε και Μίλερ συνοδεύει ο Τζέιμς Κλάπερ, ο διευθυντής της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ, όπως επισήμανε το γραφείο του.

«Είμαστε ευγνώμονες στον διευθυντή υπηρεσιών πληροφοριών Κλάπερ, που συμμετείχε εκ μέρους των ΗΠΑ στις συνομιλίες με τις αρχές της Βόρειας Κορέας με στόχο την απελευθέρωση των δύο πολιτών» ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε.

«Θα θέλαμε επίσης να ευχαριστήσουμε τους διεθνείς εταίρους μας, ειδικά την Προστάτιδα Δύναμη, την κυβέρνηση της Σουηδίας για τις ακούραστες προσπάθειες που κατέβαλαν προκειμένου να βοηθήσουν στο να διασφαλιστεί η αποφυλάκιση των Μπάε και Μίλερ».

H Σουηδία υπήρξε διπλωματικός διαμεσολαβητής μεταξύ των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας καθώς η Ουάσιγκτον δε διατηρεί καθόλου διπλωματικούς δεσμούς με την Πιονγιάνγκ.

Ο Κένεθ Μπάε συνελήφθηκε το Νοέμβριο του 2012. Κατηγορήθηκε ότι είναι ένας ευαγγελιστής χριστιανός που προσπάθησε να ανατρέψει την κυβέρνηση της χώρας και καταδικάστηκε σε 15 χρόνια καταναγκαστικών έργων.

Ο Μάθιου Μίλερ συνελήφθη τον Απρίλιο και καταδικάστηκε σε έξι χρόνια καταναγκαστικών έργων. Σύμφωνα με τη Βόρεια Κορέα «διέπραξε εχθρικές πράξεις» εισερχόμενος στην επικράτειά της «παριστάνοντας τον τουρίστα».

Υπενθυμίζεται ότι στις 21 Οκτωβρίου το βορειοκορεάτικο καθεστώς άφησε ελεύθερο τον Αμερικανό Τζέφρεϊ Φόουλι, ο οποίος είχε συλληφθεί επειδή άφησε μια Βίβλο στο δωμάτιο του ξενοδοχείου που διέμενε.

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 08/11/2014 - 20:24