Φωτογραφία REUTERS

ΠΟΥ: Νέα διευθύντρια για την Αφρική στον απόηχο επικρίσεων για τον Έμπολα

Τη γιατρό από τη Μποτσουάνα Ματσιντίσο, Ρεμπέκα Μοέτι εξέλεγξε νέα διευθύντρια για την Αφρική ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στον απόηχο των έντονων επικρίσεων για το χειρισμό της επιδημίας του ιού Έμπολα που συνεχίζει να μαστίζει τη Δυτική Αφρική.
 
Τη Ρεμπέκα Μοέτι, εξέλεξαν οι εκπρόσωποι 46 αφρικανικών χωρών μελών του ΠΟΥ για να αντικαταστήσει το Λουίς Γκόμες Σάμπο από την Ανγκόλα. Ο Σάμπο κατείχε τη θέση από το 2005 και η θητεία του ολοκληρώνεται στις αρχές του 2015.

Ο ΠΟΥ δέχεται σφοδρές επικρίσεις διότι καθυστέρησε να αντιδράσει προκειμένου να εμποδίσει την εξάπλωση της επιδημίας του ιού Έμπολα, από τον οποίο έχουν προσβληθεί σχεδόν 14.000 άνθρωποι, οι 5.000 εκ των οποίων έχουν αποβιώσει, σε 8 χώρες—με τη μεγάλη πλειονότητα να εντοπίζεται στη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα.

«Θα εργαστώ για να βελτιώσω τις δυνατότητές μας επί του πεδίου σήμερα στις 3 χώρες που έχουν σοβαρότερα πληγεί από την επιδημία προκειμένου να καταφέρουμε να θέσουμε υπό έλεγχο αυτήν την επιδημία» υποσχέθηκε η Μοέτι.

Την ίδια ώρα η Κίνα ανακοίνωσε ότι θα στείλει περίπου 1.000 στελέχη των υπηρεσιών υγείας και ειδικούς στη Δυτική Αφρική για να βοηθήσουν στη μάχη εναντίον της επιδημίας Έμπολα, μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Η Κίνα, ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Αφρικής, έχει δεχθεί επικρίσεις ότι δεν συνεισφέρει αρκετά στις προσπάθειες αντιμετώπισης της χειρότερης επιδημίας του ιού που προκαλεί αιμορραγικό πυρετό. Χώρες όπως η Κούβα, οι ΗΠΑ και ευρωπαϊκά κράτη έχουν ήδη στείλει εκατοντάδες γιατρούς και νοσηλευτές.

Το Πεκίνο έχει ήδη στείλει 252 ειδικούς στη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε και έχει προσφέρει περίπου 123 εκατομμύρια δολάρια σε 13 χώρες της Αφρικής και διεθνείς οργανισμούς για να συνδράμει στη μάχη εναντίον του Έμπολα, όπως μετέδωσε το Νέα Κίνα.

«Στους επόμενους μήνες, περισσότεροι από 1000 στελέχη του ιατρικού προσωπικού και ειδικοί στη δημόσια υγεία θα σταλούν από την Κίνα προκειμένου να βοηθήσουν στη μάχη εναντίον του Έμπολα στις χώρες της Δυτικής Αφρικής» μετέδωσε το Νέα Κίνα επικαλούμενο ένα κυβερνητικό έγγραφο της Εθνικής Επιτροπής Υγείας και Οικογενειακού Προγραμματισμού.

Πηγή: ΑΜΠΕ/Reuters/Γαλλ. Πρακτορείο