Φωτογραφία REUTERS

«Έχασαν τον έλεγχο» ιρακινής πόλης οι τζιχαντιστές

Την πόλη Ζούμαρ στα βόρεια του Ιράκ, ανακατέλαβαν οι κουρδικές δυνάμεις, καθώς και αρκετά κοντινά χωριά, σύμφωνα με πηγές των δυνάμεων ασφαλείας. Η πόλη αυτή είχε περάσει στον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους. 
Όπως διευκρίνισαν, πηγές των δυνάμεων ασφαλείας, οι δυνάμεις των Κούρδων αναπτύχθηκαν νωρίς το πρωί του Σαββάτου σε πέντε μέτωπα, μετά από αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους, ενώ αντιμετώπισαν μεγάλη αντίσταση έως ότου επικρατήσουν.

Λίγη ώρα αργότερα, ανώτεροι τοπικοί αξιωματούχοι ανέφεραν πως οι δυνάμεις ασφαλείας του Ιράκ ανέκτησαν τον έλεγχο του μεγαλύτερου τμήματος της πόλης Τζουρφ αλ-Σακχάρ, κοντά στη Βαγδάτη, την οποία επίσης είχαν καταλάβει οι τζιχαντιστές.

Ο πλήρης έλεγχος της πόλης θα επιτρέψει στις ιρακινές αρχές να αποτρέψουν τους τζιχαντιστές από το να πλησιάσουν περισσότερο στην πρωτεύουσα και να διατηρήσουν την επαφή με τα προπύργιά τους στη δυτική επαρχία Άνμπαρ, αλλά και να παρεισφρήσουν στον κυρίως σιιτικό νότο.

Η κατάληψη μεγάλων εκτάσεων στο βόρειο και το δυτικό Ιράκ, καθώς και στη γειτονική Συρία, από τους τζιχαντιστές έχει προκαλέσει σοκ διεθνώς, καθώς και τη διενέργεια αεροπορικών βομβαρδισμών με επικεφαλής τις ΗΠΑ εναντίον των θέσεων του Ισλαμικού Κράτους.
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 25/10/2014 - 20:11