Ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας Φωτογραφία EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΥΦΥΠΕΞ: Νομικές ακροβασίες οι δηλώσεις Νταβούτογλου

«Νομικές ακροβασίες» που είναι «πασιφανές» ότι δεν ισχύουν καταλόγισε στην Τουρκία ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας σχολιάζοντας τις τελευταίες δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, προσθέτοντας ότι τις χρησιμοποιεί για να δικαιολογήσει την «ωμή παραβίαση του διεθνούς δικαίου».


Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84», ο κ. Κούρκουλας υπογράμμισε ότι η «δυνατότητα διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών είναι πολύ σημαντική για όλη την Ευρώπη».

Για το θέμα της τουρκικής ένταξης δήλωσε: «Είμαστε υπέρ της ενταξιακής προοπτικής της Τουρκίας, αλλά, βεβαίως υπό τον όρο ότι η Τουρκία θα σέβεται το κοινοτικό κεκτημένο και το Διεθνές Δίκαιο. Στο μέτρο που δεν γίνεται αυτό βεβαίως δεν μπορούν να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις».
 
Ο υφυπουργός Εξωτερικών χαρακτηρίζει επίσης «εξαιρετικά υψηλό» το σημείο που βρίσκονται σήμερα οι ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις και εκφράζει την άποψη ότι το «τρίγωνο Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου» αποτελεί ένα «τρίγωνο σταθερότητας».

Για να είμαστε όμως πόλος σταθερότητας και να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε, και αξιοποιούμε όσο μπορούμε, αυτό το χαρτί, δεν εξαρτάται μόνο από την κυβέρνηση, δεν εξαρτάται μόνο από το υπουργείο Εξωτερικών, υποστηρίζει περαιτέρω ο υφυπουργός Εξωτερικών κάνοντας «έκκληση» και στην αξιωματική αντιπολίτευση από την οποία, όπως είπε, διαβάζει και ακούει «πράγματα εξωφρενικά», όπως η θέση της «Αριστερής Πρωτοβουλίας» του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον των κοινών ασκήσεων Κύπρου-Ισραήλ ή την «άδικη κριτική» για τη συμπόρευση με τη συμμαχία κατά των τζιχαντιστών.
Ο κ. Κούρκουλας κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να «σοβαρευτεί» και να «ωριμάσει».

Υπενθυμίζεται ότι, νωρίτερα την Τετάρτη ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε ότι «το Barbaros θα πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες, βάσει των συμφωνιών που έχουν γίνει μεταξύ της Τουρκίας και της "ΤΔΒΚ". Έχουμε το δικαίωμα να πραγματοποιούμε σεισμικές έρευνες στην περιοχή και θα ασκούμε πάντα το δικαίωμά μας» δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.
Μάλιστα, υποστήριξε ότι «στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ της Κύπρου, οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα όπως και οι Ελληνοκύπριοι» κατηγορώντας τους Ελληνοκύπριους ότι «προσπαθούν να μονοπωλήσουν αυτά τα δικαιώματα»

Πηγή: ΑΜΠΕ
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 22/10/2014 - 23:09