Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον και ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο

Μπαρόζο προς Κάμερον: Αδύνατον να δεχτεί η Ε.Ε. περιορισμούς στη μετανάστευση

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο προειδοποίησε τον πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον να μην αποπειραθεί να αμφισβητήσει την αρχή της ελευθερίας της κίνησης προσώπων στην Ε.Ε., την οποία χαρακτήρισε θεμελιώδη για την εσωτερική αγορά.
Η δήλωση αυτή του Μπαρόζο στο BBC καταφέρνει ένα πλήγμα στις προσπάθειες του Κάμερον ενόψει των βουλευτικών εκλογών του 2015 να κατευνάσει τους ψηφοφόρους που θεωρούν ότι η οικονομία της Βρετανίας αντιμετωπίζει προβλήματα και ότι η πολιτιστική της ταυτότητα αλλοιώνεται λόγω των μεγάλων μεταναστευτικών ροών.

Δύο προβεβλημένα στελέχη του Συντηρητικού Κόμματος του Κάμερον μεταπήδησαν στο αντιευρωπαϊκό και αντιμεταναστευτικό Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) το τελευταίο διάστημα, ενώ το κόμμα αυτό απέκτησε πρόσφατα για πρώτη φορά μια έδρα στη Βουλή νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Το UKIP αξιώνει να τερματιστεί η τρέχουσα αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, που χαρακτηρίζει μια πολιτική «ανοικτών θυρών».

«Η ελευθερία της κίνησης είναι μια πολύ σημαντική αρχή της εσωτερικής αγοράς», δήλωσε ο Μπαρόζο σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του BBC και πρόσθεσε : «Θα προέτρεπα έντονα τη Βρετανία να μην αμφισβητήσει αυτή την αρχή».
 
Σε ένα άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Sunday Telegraph την Κυριακή, ο Κάμερον τόνισε ότι θα θέσει τα δικαιώματα που αφορούν τη μετανάστευση εντός της ΕΕ στο επίκεντρο «της διαπραγμάτευσής μας» με την Ευρώπη. Ήδη έχει καταστήσει σαφές σε αδρές γραμμές ποιες μεταρρυθμίσεις θέλει να αποσπάσει από την ΕΕ και ποιες εξουσίες θέλει να επαναφέρει στο Λονδίνο από τις Βρυξέλλες: επιδιώκει η Βουλή να διατηρήσει το αποκλειστικό δικαίωμα να νομοθετεί σε εθνικό επίπεδο, να μειωθεί η γραφειοκρατία για τις επιχειρήσεις, αλλά και να ελεγχθεί η μετανάστευση. Ωστόσο, δεν έχει αναφερθεί στις λεπτομέρειες.

Η εφημερίδα The Times, επικαλούμενη πηγές που δεν κατονόμασε, έγραψε την Κυριακή ότι ο Κάμερον θέλει να τεθεί ένα όριο στον αριθμό των ανειδίκευτων εργατών από χώρες της ΕΕ που θα μπορούν μεταναστεύσουν για να εργαστούν στη χώρα του.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να τεθεί ένα τέτοιο όριο από μέρους του Λονδίνου κατά τη συνέντευξή του στο BBC, ο Μπαρόζο έκρινε ότι αυτό πιθανόν θα παραβίαζε το κοινοτικό δίκαιο και ότι δεν έχει ενημερωθεί για καμιά σαφή πρόταση σχετικά από πλευράς της Βρετανίας.
Αλλά σε κάθε περίπτωση, η θέσπιση ενός «αυθαίρετου ορίου μου φαίνεται ότι δεν συμμορφώνεται προς την ευρωπαϊκή νομοθεσία», υπογράμμισε ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν.

Πηγή:tanea.gr