Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ Φωτογραφία REUTERS

«Χάνουμε τη μάχη» εναντίον του Έμπολα λέει ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας

Αυτή τη στιγμή χάνουμε τη μάχη εναντίον του ιού Έμπολα εκτίμησε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιματά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στην έδρα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης στο Παρίσι μαζί με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και τους προέδρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, του ΟΟΣΑ και άλλων διεθνών οργανισμών.


Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας , θεωρεί ως βασικό λόγο την έλλειψη επαρκούς διεθνούς αλληλεγγύης και κατανόησης. «Ορισμένες χώρες δεν ανησυχούν παρά μόνο για τα δικά τους σύνορα» γεγονός που είναι «πολύ ανησυχητικό» για τον Κιμ, σύμφωνα με τον οποίο «δεν συνειδητοποιούμε πάντα την ανάγκη της αλληλεγγύης» σε διεθνές επίπεδο, εντούτις χαιρέτισε τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία.

Σύμφωνα με πρόσφατη εκτίμηση της Παγκόσμιας Τράπεζας η επιδημία θα μπορούσε να στοιχίσει 32 δισεκατομμύρια δολάρια στην Αφρική.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει λάβει μέχρι στιγμής το 38% του ποσού του 1 δισεκατομμυρίου, για το οποίο έχει απευθύνει έκκληση και το οποίο προορίζεται για τις ανθρωπιστικές ανάγκες που συνδέονται με την επιδημία του ιού που προκαλεί αιμορραγικό πυρετό στη Δυτική Αφρική, ανέφερε σήμερα ένας εκπρόσωπος τύπου του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA).

«Το ποσό των 217 εκατομμυρίων δολαρίων που μας έχουν υποσχεθεί (...) δεν έχει ακόμα κατατεθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς», διευκρίνισε ο ίδιος.
Με τις υποσχέσεις αυτές για δωρεές το ποσό που ζητά ο ΟΗΕ πρόκειται να καλυφθεί κατά 60%.

Πηγή: ΑΜΠΕ