Φωτογραφία REUTERS

Ισχυροποιούνται οι τζιχαντιστές στο Ιράκ

Σκληρές μάχες δίνουν οι ιρακινές δυνάμεις προκειμένου να απωθήσουν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους που απειλούν την αεροπορική βάση Άσαντ στην επαρχία Αλ Άνμπαρ. Όπως παραδέχτηκε το Πεντάγωνο, οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους παρά τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς από την Ουάσινγκτον και τους συμμάχους της, μετακινούνται «ελεύθερα» εντός της επαρχίας Αλ Άνμπαρ του Ιράκ και εντείνουν τις πιέσεις στους στις ιρακινές ένοπλες δυνάμεις.
«Στην Αλ Άνμπαρ η μάχη είναι άγρια», είπε χαρακτηριστικά ο συνταγματάρχης Στίβεν Γουόρεν, ένας εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας. «Απολαμβάνουν μια σχετική ελευθερία κινήσεων στην Αλ Άνμπαρ και συνεχίζουν να ασκούν πιέσεις στις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας σε όλη την περιοχή» πρόσθεσε.

Ο ιρακινός στρατός έχει υποστεί πολλές απώλειες στη σουνιτική αυτή επαρχία, μετά τις αλλεπάλληλες επιθέσεις των τζιχαντιστών που αποδυνάμωσαν τις θέσεις του. Οι τζιχαντιστές έχουν εδραιωθεί σε ορισμένες περιοχές της Αλ Άνμπαρ. Από τον Ιανουάριο έχουν καταλάβει την πόλη Φαλούτζα, που απέχει μόλις 60 χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης, ενώ ελέγχουν και το Αλ Κάιμ, 300 χιλιόμετρα δυτικότερα, πολύ κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό στρατιωτικό, το Ισλαμικό Κράτος απειλεί την αεροπορική βάση Άσαντ στην οποία αναδιπλώθηκαν 300 Ιρακινοί στρατιώτες αφού εγκατέλειψαν το στρατόπεδό τους κοντά στην πόλη Χιτ. Ο Γουόρεν τόνισε πάντως ότι επαφίεται στους Ιρακινούς να προστατεύσουν τις υποδομές τους από τις επιθέσεις των τζιχαντιστών.

Περίπου 1.400 Αμερικανοί στρατιώτες —εκ των οποίων πολλές εκατοντάδες σύμβουλοι— έχουν αναπτυχθεί στο Ιράκ, όμως κανένας τους δεν βρίσκεται στην Αλ Άνμπαρ.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο