Φωτογραφία REUTERS

Δημοψήφισμα στις 9 Νοεμβρίου θέλει η Καταλονία

Διάταγμα για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις 9 Νοεμβρίου για την ανεξαρτητοποίηση της Καταλονία υπέγραψε ο πρόεδρος της ισπανικής αυτής επαρχίας Αρτούρ Μας, αψηφώντας την κυβέρνηση που θέλει να το εμποδίσει.
 
Εκτάκτως τη Δευτέρα αναμένεται να συνεδριάσει η κυβέρνηση του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι και να αποφασίσει προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο εναντίον του δημοψηφίσματος, το οποίο υποστηρίζει πως παραβιάζει το σύνταγμα.

Η προσφυγή θα αναστείλει αμέσως την ισχύ του διατάγματος εν αναμονή της απόφασης του δικαστηρίου το οποίο, όπως όλα δείχνουν, θα το ακυρώσει, όπως και τον καταλανικό νόμο βάσει του οποίου εκδόθηκε.

Ο πόθος για την ανεξαρτησία ξεκίνησε στην Καταλονία των 7,5 εκατομμυρίων κατοίκων, όταν το Συνταγματικό Δικαστήριο τροποποίησε, το 2010, το καθεστώς της αυτονομίας της, αποσύροντας την αναγνώριση του καταλανικού "έθνους".
Όταν η Μαδρίτη αρνήθηκε το 2012 θα αποδώσει στην Καταλονία μεγαλύτερη αυτονομία στην είσπραξη και διαχείριση των φόρων, ο Αρτούρ Μαρ δεσμεύτηκε να διοργανώσει το δημοψήφισμα.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters