Φωτογραφία REUTERS/REBECCA NADEN

Συγκρατημένα αισιόδοξος για την εκεχειρία δηλώνει ο Ποροσένκο

«Συγκρατημένα αισιόδοξος» δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο για την επίτευξη εκεχειρίας στην ανατολική Ουκρανία, στη διάρκεια της συνάντησης της ομάδας επαφής στο Μινσκ. Υπενθύμισε ότι ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν είχε προτείνει ένα σχέδιο διευθέτησης της κρίσης χθες Τετάρτη και ότι οι αυτονομιστές αντάρτες δήλωσαν «έτοιμοι για μια άμεση εκεχειρία».

Νωρίτερα ο Ουκρανός πρόεδρος και οι ηγέτες των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία ανακοίνωσαν ότι θα κηρύξουν εκεχειρία αύριο Παρασκευή, εάν υπογραφεί στο Μινσκ της Λευκορωσίας, όπου θα συναντηθεί η λεγόμενη ομάδα επαφής, συμφωνία επί ενός νέου ειρηνευτικού σχεδίου με στόχο να τερματιστεί η ένοπλη σύρραξη η οποία διαρκεί πέντε μήνες.

Παρόλα αυτά ο Ποροσένκο παραδέχθηκε ότι η επίτευξη εκεχειρίας «είναι μια τεράστια πρόκληση» και υπενθύμισε τους όρους που έχει θέσει το Κίεβο, το οποίο προτείνει εδώ και καιρό ένα ειρηνευτικό σχέδιο: τον έλεγχο των ρωσοουκρανικών συνόρων από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και στη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) —που συμμετέχει στις συνομιλίες στο Μινσκ—, την απομάκρυνση όλων των ρωσικών δυνάμεων και την απελευθέρωση των στρατιωτών που κρατούν οι αυτονομιστές αντάρτες ή η Ρωσία.

«Δεν αισθάνθηκα ποτέ μια τόσο ισχυρή και μεγάλη υποστήριξη», υπογράμμισε μετά τη συνάντησή του με τους 28 ηγέτες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Σχετική είδηση: Ράσμουσεν: Η Ρωσία δεν κάνει καμία κίνηση για την ειρήνευση
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 04/09/2014 - 23:36