ΗΠΑ: Συνελήφθησαν διαδηλωτές στις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας των fast-food

Εκατοντάδες διαδηλωτές συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών που έλαβαν χώρα σε πάνω από 150 πόλεις των ΗΠΑ. Τουλάχιστον 19 συλλήψεις έγιναν στη Νέα Υόρκη, άλλες 86 σε Σικάγο, Ντιτρόιτ και Λας Βέγκας και ακόμη 9 στη Βοστόνη, σύμφωνα με το Reuters.

Χιλιάδες εργαζόμενοι στις μεγάλες αλυσίδες fastfood των ΗΠΑ (MacDonald’s, BurgerKing, Wendy’sandKFC) συμμετέχουν στις μεγάλες κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας με στόχο την αύξηση του κατώτατου ημερομισθίου στα 15$ την ώρα. Οι κινητοποιήσεις θα περιλαμβάνουν και μορφές πολιτικής ανυπακοής που, σύμφωνα με την Washingtonpost, θα έχουν ως αποτέλεσμα συλλήψεις εργαζομένων και ακτιβιστών.

Το hashtag #FightFor15 (που δημιουργήθηκε από την ένωση εργαζομένων που διοργανώνει τη διαμαρτυρία) έγινε ήδη viral στο twitter και πολλοί χρήστες καλούν σε υποστήριξη των κινητοποιήσεων οι οποίες λαμβάνουν σε πάνω από 100 πόλεις των ΗΠΑ.

Το κατώτατο ημερομίσθιο για τους εργαζόμενους στα fast food αυξήθηκε στα 7,25$ την ώρα το 2009. Το Φεβρουάριο του 2012 ο πρόεδρος Μπ. Ομπάμα συμφώνησε στην αύξηση του κατώτατου ημερομισθίου στα 10,10$ την ώρα. Η διαμαρτυρία της Πέμπτης αποτελεί συνέχεια πρόσφατων κινητοποιήσεων για ενάντια στην εκμετάλλευση των μεγάλων αλυσίδων .

Πηγή: left.grΤελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 04/09/2014 - 23:35