Φωτογραφία REUTERS

Der Spiegel: Ναι, υπό όρους, θα πει η Μέρκελ για Μοσκοβισί

Αποφασισμένη να αποδεχθεί η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ τον διορισμό του Γάλλου Πιερ Μοσκοβισί στο θώκο του Ευρωπαίου Επιτρόπου αρμόδιου για τις Οικονομικές και τις Νομισματικές Υποθέσεις και το Ευρώ, αλλά θέλει να επιτηρείται από τον Φινλανδό Γιούρκι Κατάινεν, όπως γράφει το γερμανικό ειδησεογραφικό περιοδικό Der Spiegel στο τεύχος που θα κυκλοφορήσει Δευτέρα 1/9.
Η Μέρκελ θα «σταματήσει να αγωνίζεται» εναντίον του διορισμού του πρώην υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας, γράφει το περιοδικό χωρίς να επικαλείται κάποια πηγή. «Έχει πλέον αποδεχθεί την ιδέα ότι αυτός θα αναλάβει τη θέση», συνεχίζει το δημοσίευμα του Spiegel.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έχει ορίσει υποψήφιο της Γαλλίας για μια θέση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Μοσκοβισί, στοχοθετώντας τον θώκο των Οικονομικών Υποθέσεων. Αλλά με δεδομένες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το Παρίσι να συμμορφωθεί με τους αυστηρούς ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες —η χώρα όπως όλα δείχνουν θα υπερβεί και την επόμενη χρονιά το όριο του δημόσιου ελλείμματος που επιβάλλει το Δημοσιονομικό Σύμφωνο της ΕΕ—, η Γερμανία αντιμετώπισε δυσμενώς την υποψηφιότητα. Ο υπουργός Οικονομικών, εκ των στενότερων συνεργατών της Μέρκελ, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έχει εκφράσει δημοσίως τις επιφυλάξεις του.

Σύμφωνα με το Spiegel, το Βερολίνο θα θέσει ως όρο για να διοριστεί ο Μοσκοβισί επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων να έχει στον πλευρό του έναν «ειδικό στην αυστηρή δημοσιονομική πολιτική, από τη βόρεια Ευρώπη» ο οποίος θα αναλάβει αντιπρόεδρος της Κομισιόν και στον οποίο θα λογοδοτεί ο Γάλλος.
Ο Φινλανδός Γιούρκι Κατάινεν είναι ο επικρατέστερος υποψήφιος για αυτόν τον ρόλο, σύμφωνα με το περιοδικό.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο