Φωτογραφία REUTERS

Ε.Ε.: Επιπλέον κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Το πρωί της Τρίτης στη διάρκεια συνεδρίασης των πρεσβευτών των 28 χωρών μελών της Ένωσης, αποφασίστηκε το «πάγωμαι» των περιουσιακών στοιχείων τεσσάρων Ρώσων επιχειρηματιών που πρόσκεινται στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν με την κατηγορία ότι επωφελήθηκαν από την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας ή ότι υποστήριξαν έμπρακτα την αποσταθεροποίηση της ανατολικής Ουκρανίας, όπως έγινε γνωστό από διπλωματική πηγή.
Παράλληλα η Ε.Ε. αποφάσισε να επιβάλει κυρώσεις σε τέσσερις οντότητες, μεταξύ αυτών και σε μια τράπεζα, για τους ίδιους λόγους. Τα στοιχεία των φυσικών προσώπων και των νομικών προσώπων θα δημοσιοποιηθούν την Τετάρτη στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε.

Στον κατάλογο με τις κυρώσεις της ΕΕ περιλαμβάνονται ήδη 87 πρόσωπα, μεταξύ αυτών και αρκετά μέλη του ρωσικού Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας, και 20 οντότητες εναντίον των οποίων έχει επιβληθεί απαγόρευση ταξιδιών και πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων.

Στόχος είναι να εμποδιστούν οι επενδύσεις σε κάποιους τομείς στην Κριμαία και τη Σεβαστούπολη, κυρίως στον τομέα των κατασκευών, των μεταφορών, των τηλεπικοινωνιών και της ενέργειας, όπως διευκρίνισε μια άλλη ευρωπαϊκή πηγή που πρόσκειται στις διαπραγματεύσεις.

Οι πρεσβευτές της Ε.Ε. συνεχίζουν και σήμερα το απόγευμα τις εργασίες τους με την εξέταση νέων οικονομικών κυρώσεων που θα αφορούν την πρόσβαση στις χρηματοοικονομικές αγορές, τις πωλήσεις όπλων, τις ευαίσθητες τεχνολογίες στον τομέα της ενέργειας και τα προϊόντα διπλής χρήσης (πολιτικής και στρατιωτικής).

Πηγή: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο