Εκστρατεία από ΠΟΥ και UNICEF κατά της πολιομυελίτιδας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και η UNICEF ανακοίνωσαν την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της μεγαλύτερης εκστρατείας εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας που έχει αναληφθεί ποτέ στην ιστορία της Μέσης Ανατολής, σε έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.
Είκοσι πέντε εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών προσεγγίσθηκαν σε επτά χώρες σε 37 γύρους εμβολιασμών, με το βάρος να πέφτει κυρίως σε Συρία και Ιράκ. 

Όπως δήλωσε η Περιφερειακή Διευθύντρια της UNICEF για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, Maria Calivis, «παρά τις τεράστιες προκλήσεις, η πρώτη φάση ήταν άμεση, ευρεία και γρήγορη. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε χιλιάδες αφανείς ήρωες: εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και εθελοντές που δούλεψαν ακούραστα σε ολόκληρη την περιοχή και στο εσωτερικό της Συρίας κάτω από πραγματικούς κινδύνους, για την παροχή εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας στα παιδιά».

Η έκθεση αποδίδει την επιστροφή της πολιομυελίτιδας στη Συρία μετά από 14 χρόνια στη διακοπή των τακτικών εμβολιασμών, στις σοβαρότατες ζημιές στις υποδομές υγείας της Συρίας, στη συνεχή μετακίνηση πληθυσμών στο εσωτερικό της χώρας και πέραν των συνόρων της και στο γεγονός ότι είναι δύσκολη η προσέγγιση των παιδιών. 

Σύμφωνα με την έκθεση, η κάλυψη εμβολιασμών κατά της πολιομυελίτιδας έχει μειωθεί δραματικά στη Συρία από 99% σε 52%.
Τουλάχιστον το 60% των νοσοκομείων της Συρίας έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημιές και λιγότερο από το ένα τρίτο των ασθενοφόρων εξακολουθούν να λειτουργούν, ενώ εφόδια σε πολλές περιπτώσεις έχουν χαθεί.

Όπως υποστηρίζει η έκθεση, πάνω από 6,5 εκατομμύρια παιδιά στη Συρία έχουν τώρα ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας. 

Στο εσωτερικό της Συρίας, 765.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών ζουν σε δυσπρόσιτες περιοχές, όπου η σύγκρουση και οι περιορισμοί καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο να τα φθάσει η ανθρωπιστική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης της τακτικής πρόσβασης σε εμβόλια.

Η έκθεση αναφέρει ότι ο τερματισμός της πολιομυελίτιδας στη Συρία και το Ιράκ δεν είναι μια αδύνατη αποστολή, ενώ απευθύνει έκκληση για να τερματιστεί η βία, και να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφαλή διέλευση των εργαζομένων στην υγεία και την προστασία των ιατρικών οχημάτων και άλλου εξοπλισμού ψυχρής αλυσίδας στο εσωτερικό της Συρίας.

Επιπλέον, η έκθεση ζητεί να εξασφαλισθεί χρηματοδότηση για την πραγματοποίηση επαναλαμβανόμενων γύρων εμβολιασμών μέχρι το τέλος του 2014.

«Η δουλειά μας δεν έχει τελειώσει. Κατά τους προσεχείς μήνες, θα πρέπει να προσεγγίσουμε όλο και περισσότερα παιδιά, ιδίως εκείνα που έχουν αποκλεισθεί εκεί όπου υπάρχει βία, όχι μόνο στη Συρία, αλλά και στο Ιράκ», κατέληξε η κ. Maria Calivis.
Πηγή: ΑΜΠΕ
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 22/07/2014 - 16:59