Η Ε.Ε. αναστέλλει σειρά κυρώσεων κατά του Ιράν

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε τη Δευτέρα την αναστολή έως τις 24 Νοεμβρίου μιάς σειράς οικονομικών κυρώσεων που είχε επιβάλει στο Ιράν, ανακοίνωσε το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
 
Το μέτρο αυτό κυρίως επιτρέπει στο Ιράν να συνεχίσει τις εξαγωγές αργού πετρελαίου.

Η απόφαση αυτή ακολουθεί την απόφαση που λήφθηκε από το Ιράν και τις έξι μεγάλες δυνάμεις την Παρασκευή να παραταθούν για τέσσερις μήνες έως την 24η Νοεμβρίου, οι συνομιλίες προκειμένου να καταλήξουν σε μια οριστική συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Η απόφαση της Ε.Ε. παρατείνει κατά τέσσερις μήνες την αναστολή αυτών των κυρώσεων που είχε αποφασιστεί τον Ιανουάριο ως άμεση απάντηση στο «πάγωμα» από την Τεχεράνη ενός μέρος των πυρηνικών της δραστηριοτήτων.

Η απόφαση αυτή θα εγκριθεί την Τρίτη από τους υπουργούς Εξωτερικών των 28 κατά τη διάρκεια της Συνόδου τους στις Βρυξέλλες.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με μια έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, το Ιράν ολοκλήρωσε την αραίωση των αποθεμάτων εμπλουτισμένου σε ποσοστό 20% ουρανίου και έχει εκπληρώσει με αυτόν τον τρόπο τις δεσμεύσεις του που είχε αναλάβει στην προσωρινή συμφωνία του Νοεμβρίου με τις μεγάλες δυνάμεις.

Το τελευταίο αυτό έγγραφο δόθηκε στη δημοσιότητα την ώρα που η Ομάδα των 5+1 (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία) και το Ιράν συμφώνησαν την Παρασκευή το βράδυ να παρατείνουν τις διαπραγματεύσεις τους με στόχο να τερματιστεί μια αντιπαράθεση που διαρκεί 10 και πλέον έτη, για το πυρηνικό πρόγραμμα της ισλαμικής δημοκρατίας.

Σύμφωνα με το σχέδιο δράσης που συμφωνήθηκε στη Γενεύη, το Ιράν προχώρησε στην αραίωση του μισού από το απόθεμα εμπλουτισμένου κατά 20% ουρανίου σε εμπλουτισμένο κατά 5% ουράνιο.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 21/07/2014 - 21:25