Φωτογραφία REUTERS

Στη Κούβα ο Πούτιν για «αναθέρμανση σχέσεων με παλιούς φίλους»

Στην Κούβα έφτασε την Παρασκευή ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ξεκινώντας την περιοδεία του στη Λατινική Αμερική με στόχο, όπως έχει δηλώσει, την αναθέρμανση των σχέσεων της χώρας του με παλιούς φίλους από τη σοβιετική εποχή.
Ο Πούτιν θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κούβας Ραούλ Κάστρο και τον αδελφό του, τον ηγέτης της επανάστασης Φιδέλ Κάστρο, μετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης. Αναμένεται να συναντηθεί με τον 87χρονο Φιδέλ, η υγεία του οποίου είναι εύθραυστη, στο σπίτι του στην Αβάνα, σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ.

Η κομμουνιστική κυβέρνηση του νησιού της Καραϊβικής είχε εξασφαλίσει οικονομική στήριξη από τη Μόσχα κατά τη διάρκεια της σοβιετικής εποχής, αλλά αυτή σχεδόν εκμηδενίστηκε καθώς η Ρωσία αντιμετώπισε τεράστιες οικονομικές δυσχέρειες έπειτα από τη διάλυση της ΕΣΣΔ.

Το Κρεμλίνο έχει χαρακτηρίσει την εμβάθυνση της διμερούς πολιτικής και οικονομικής συνεργασίας ως μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες του Πούτιν σε αυτό το ταξίδι.

Σε μια συνέντευξη που παραχώρησε την Πέμπτη στο πρακτορείο ειδήσεων Prensa Latina της Κούβας, ο Πούτιν υπογράμμισε πως η Ρωσία είναι και πάλι έτοιμη να συνεργαστεί πιο βαθιά και πιο μακροπρόθεσμα με την Κούβα.

Την περασμένη εβδομάδα το ρωσικό κοινοβούλιο παρέγραψε ένα χρέος της Αβάνας από τη σοβιετική εποχή το οποίο ανερχόταν σε 26 δισεκ. ευρώ.
Το εναπομείναν ποσό των 2,6 δισεκ. ευρώ πρόκειται να αποπληρωθεί στη Μόσχα από την κυβέρνηση της Κούβας σε μια περίοδο 10 ετών.

Ο Πούτιν αναμένεται αύριο Σάββατο να ταξιδέψει στην Αργεντινή και να φθάσει την Κυριακή στη Βραζιλία, όπου θα παρακολουθήσει τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου ανάμεσα στη Γερμανία και στην Αργεντινή στο Ρίου ντε Ζανέιρου. Αναμένεται ότι θα έχει στο περιθώριο του μια σύντομη συνάντηση με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.

Κατόπιν θα λάβει μέρος στη σύνοδο κορυφής της ομάδας των αναπτυσσόμενων κρατών BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) την 15η και την 16η Ιουλίου στη Μπραζίλια, την πρωτεύουσα, και τη Φορταλέζα, στις ακτές στον Ατλαντικό.
Συνεργασία για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου
Εξάλλου, ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε πως ελπίζει ότι η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Rosneft και η δημόσια επιχείρηση πετρελαίου της Κούβας, η Cupet, θα αρχίσουν την εκμετάλλευση υπεράκτιων κοιτασμάτων στη νήσο της Καραϊβικής «στο πολύ κοντινό μέλλον».

Λίγο πριν ο Πούτιν αρχίσει την εξαήμερη περιοδεία του στη Λατινική Αμερική η Rosneft και η επίσης κρατική ρωσική εταιρεία Zarubezhneft συμφώνησαν να συμβάλλουν στην εξερεύνηση από την Cupet πιθανών κοιτασμάτων στην Κούβα. Στη νήσο υπάρχουν κοιτάσματα από τα οποία αντλείται μια περιορισμένη ποσότητα αργού, πάντως η Κούβα εξαρτάται από τη Βενεζουέλα για τις εισαγωγές πετρελαίου. Ο Πούτιν δήλωσε επιπλέον ότι αρκετές ρωσικές επιχειρήσεις ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στη νέα ειδική οικονομική ζώνη της Κούβας στον λιμένα Μαριέλ, κοντά στην Αβάνα.

Η Κούβα είχε χαρακτηρίσει τη δημιουργία αυτής της ειδικής οικονομικής ζώνης κρίσιμη για την οικονομική της ανάκαμψη αλλά ως σήμερα καμιά ξένη επιχείρηση δεν έχει συμφωνήσει με την Αβάνα να δραστηριοποιηθεί εκεί.

Πηγές: Reuters, ΑΜΠΕ