Ο κ. Βαλς είπε ότι, βεβαίως, είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε ότι ο κ. Σαρκοζί είναι αθώος μέχρι αποδείξεως του εναντίου, ωστόσο «κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου» Φωτογραφία REUTERS

Βαλς για Σαρκοζί: «Κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου»

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς χαρακτήρισε σοβαρές τις κατηγορίες εις βάρος του πρώην προέδρου της χώρας Νικολά Σαρκοζί και αρκετών δικαστών στο πλαίσιο έρευνας για διαφθορά.
«Η κατάσταση είναι σοβαρή», δήλωσε ο κ. Βαλς στο τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV, τονίζοντας ότι το δικαστικό σύστημα λειτουργεί εντελώς ανεξάρτητα.
Ο κ. Βαλς είπε ότι, βεβαίως, είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε ότι ο κ. Σαρκοζί είναι αθώος μέχρι αποδείξεως του εναντίου, ωστόσο «κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου».

Από την πλευρά του, ο πρώην πρωθυπουργός Αλέν Ζιπέ, ο οποίος ανήκει στο κεντροδεξιό κόμμα UMP όπου ανήκει και ο κ. Σαρκοζί έστειλε μέσω Twitter μήνυμα υποστήριξης προς τον πρώην πρόεδρο. «Οι συνήγοροί του θα αποδείξουν ότι είναι αθώος, ελπίζω», έγραψε ο κ. Ζιπέ.

Ο 59χρονος Νικολά Σαρκοζί τέθηκε επισήμως υπό δικαστική έρευνα, ανακοινώθηκε από το γραφείο του εισαγγελέα, ως ύποπτος ότι προσπάθησε να χρησιμοποιήσει την επιρροή του για να εμποδίσει μια έρευνα σχετικά με την προεκλογική εκστρατεία που διεξήγαγε το 2007, καθώς και για δωροδοκία δικαστή.

Το βήμα αυτό, το οποίο συχνά, αλλά όχι πάντα, οδηγεί σε δίκη, αποτελεί ένα σημαντικό πλήγμα στις ελπίδες του κ. Σαρκοζί για επιστροφή μετά την εκλογική ήττα του το 2012 από το σοσιαλιστή αντίπαλό του, Φρανσουά Ολάντ.

Ο συντηρητικός πολιτικός αρνείται οποιαδήποτε αδικοπραγία σε μια σειρά από έρευνες στις οποίες εμπλέκεται άμεσα ή έμμεσα.
Ανακριτές ερευνούν εάν ο κ. Σαρκοζί χρησιμοποίησε την επιρροή του για να εξασφαλίσει πληροφορίες για της εξέλιξη δικαστικής έρευνας σχετικά με την χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας του το 2007, γεγονός που συνιστά ενεργητική διαφθορά.

Ο 59χρονος Ν. Σαρκοζί βρισκόταν υπό αστυνομική κράτηση για σχεδόν 15 ώρες στη Ναντέρ, προάστιο του Παρισιού, πριν μεταφερθεί σε παρισινό δικαστήριο όπου συναντήθηκε με τους δικαστικούς που διεξάγουν την έρευνα. Αφέθηκε ελεύθερος γύρω στις 3 το πρωί (ώρα Ελλάδας).

Ο δικηγόρος του Σαρκοζί και ένας δικαστής που εμπλέκεται στην υπόθεση τέθηκαν επίσης υπό επίσημη δικαστική έρευνα ως ύποπτοι για άσκηση αθέμιτης επιρροής, ανακοίνωσαν οι δικηγόροι τους.

Η άσκηση αθέμιτης επιρροής τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι πέντε ετών και πρόστιμο 500.000 ευρώ.

Είναι η δεύτερη φορά που ο πρώην πρόεδρος, ο οποίος έχασε την προεδρική ασυλία από νομικές διώξεις ένα μήνα αφού ολοκληρώθηκε η προεδρική θητεία του τον Ιούνιο του 2012, τίθεται υπό δικαστική έρευνα.

Η πρώτη ήταν το 2013, αλλά οι δικαστές αργότερα εγκατέλειψαν την σε βάρος του υπόθεση.

Πηγή: naftemporiki
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 02/07/2014 - 17:50