Ιράκ: Επιχείρηση ανακατάληψης του Τικρίτ

Ο ιρακινός στρατός, υποστηριζόμενος από αεροπορικές δυνάμεις, άρχισε σήμερα την επίθεσή για την ανακατάληψης του Τικρίτ, το οποίο ελέγχουν εξεγερμένοι σουνίτες, ενώ αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροπλάνα υπερίπτανται της Βαγδάτης παρά τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού Νούρι αλ-Μάλικι ότι η πρωτεύουσα είναι ασφαλής. Οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι αυτό γίνεται για λόγους προστασίας του αμερικανικού προσωπικού επι εδάφους και πως δεν πρόκειται να λάβουν μέρος στις πολεμικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στρατιωτικό αξιωματούχο, το Ιράκ συντονίζει με τη συνδρομή των ΗΠΑ τις προσπάθειές του για να αντιμετωπίσει την προέλαση των εξεγερμένων, των οποίων ηγούνται οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ΙΚΙΛ).

Μπροστά στην απειλή, ο μεγάλος αγιατολάχ Άλι Αλ-Σιστάνι, η κορυφαία σιιτική θρησκευτική αρχή του Ιράκ, κάλεσε τους ηγέτες να ενωθούν για να σχηματίσουν μια νέα κυβέρνηση η οποία θα αντιμετωπίσει την κρίση.

Από την πλευρά του ο Ιρακινός πρωθυπουργός Νουρι Μαλίκι προσβλέπει σε τρίτη θητεία, παρόλο που σύμφωνα με τους διεθνείς ανταποκριτές οι δικοί του εμπρηστικοί πολιτικοί χειρισμοί πυροδότησαν την κρίση.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστή καμία πληροφορία όσον αφορά στην πρόοδο των πολεμικών επιχειρήσεων.