Φωτογραφία αρχείου

Στην Αυστρία την Τρίτη ο Πούτιν

Μονοήμερη επίσημη επίσκεψη εργασίας στην Αυστρία θα πραγματοποιήσει την Τρίτη ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν όπου αναμένεται να συζητήσει με ομοσπονδιακό πρόεδρο της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ όλα τα ανοιχτά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στην Ουκρανία.
Στη διάρκεια της επίσκεψης του θα έχει επίσης συνομιλίες με τον Αυστριακό ομοσπονδιακό καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν, ενώ το απόγευμα της Τρίτης θα μιλήσει στο Ομοσπονδιακό Επιμελητήριο Αυστρίας.
Σε δηλώσεις του την παραμονή της επίσκεψης Πούτιν ο Αυστριακός πρόεδρος τόνισε ως σημαντικό να κρατούνται ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και συνεννόησης ακριβώς σε δύσκολες καταστάσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Φίσερ, αυτό δεν σημαίνει απόκλιση της Αυστρίας από τη γραμμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντιθέτως η Βιέννη καταβάλλει προσπάθειες για να συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων, καθώς «διενέξεις μπορεί να λυθούν μόνον με διάλογο και με συνομιλίες» και ο ίδιος αναμένει πως στις συνομιλίες του με τον κ. Πούτιν, στις οποίες θα παραβρίσκονται και οι Αυστριακοί υπουργοί Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς και Οικονομίας Ράινχολντ Μίτερλενερ, θα πληροφορηθεί τις αυθεντικές ρωσικές θέσεις.

Την πρόθεση της Αυστρίας να παίξει «γεφυροποιό» ρόλο, καθώς μόνον σε πορεία ειρήνης μπορούν Ρωσία και Ουκρανία να βρουν λύση, τονίζει σε δηλώσεις του και ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν, ο οποίος θα έχει νωρίς το απόγευμα συνομιλίες με το Ρώσο πρόεδρο, ότι η Αυστρία δεν παρεκκλίνει από τις αρχές της και θα επαναλάβει την καταδίκη της για την προσάρτηση της Κριμαίας θεωρώντας πως το Διεθνές Δίκαιο δεν είναι διαπραγματεύσιμο.

Ο Ρώσος πρόεδρος κατά την παραμονή του στην αυστριακή πρωτεύουσα πρόκειται να έχει συνάντηση και με τον Ελβετό ομοσπονδιακό πρόεδρο Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ, ο οποίος, υπό την ιδιότητα του προεδρεύοντα του ΟΑΣΕ (Οργανισμός για Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη) που εδρεύει στην αυστριακή πρωτεύουσα, συμμετέχει στην ετήσια συνέλευσή του.

Σε δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στο τεύχος της Δευτέρας του αυστριακού εβδομαδιαίου περιοδικού «Προφίλ» η μεγάλη πλειονότητα των Αυστριακών, σε ποσοστό 58%, επικροτεί τις συναντήσεις της αυστριακής πολιτειακής ηγεσίας με το Ρώσο πρόεδρο, ενώ αρνητικά τοποθετείται ένα ποσοστό 30%.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος ανταποδίδει την επίσημη επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει ο Αυστριακός πρόεδρος στη Μόσχα το 2011, είχε επισκεφθεί επίσημα την Αυστρία τον Απρίλιο του 2010, τον Μάιο του 2007 και τον Ιανουάριο του 2001. Κατά τις επισκέψεις του είχαν υπογραφεί πολλές διμερείς εμπορικοοικονομικές συμφωνίες, στη βάση των οποίων δρομολογήθηκαν μεγάλες ρωσικές επενδύσεις στην Αυστρία.

Πηγή: ΑΜΠΕ
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 23/06/2014 - 23:10