Φωτογραφία REUTERS

Ε.Ε.: Αποδέσμευση οικονομικής βοήθειας 500 εκατ. ευρώ για την Ουκρανία

Την αποδέσμευση 500 εκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να βοηθήσει την Ουκρανία να αντιμετωπίσει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες, κυρίως για την αγορά φυσικού αερίου από ευρωπαϊκές εταιρείες.
«Πρόκειται για δημοσιονομική βοήθεια και εναπόκειται στις ουκρανικές αρχές να αποφασίσουν πώς θέλουν να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα αυτά», διευκρίνισε ο Σάιμον Ο Κόνορ, εκπρόσωπος του επιτρόπου που είναι αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις, Όλι Ρεν.
«Μπορούν να την χρησιμοποιήσουν για να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες τους εξωτερικής χρηματοδότησης, όπως για την αγορά φυσικού αερίου», διευκρίνισε.

«Η Ουκρανία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα χρήματα αυτά για αγορές φυσικού αερίου από εταιρείες της Ε.Ε.», συμπλήρωσε εξάλλου η Ζαμπίνε Μπέργκερ, εκπρόσωπος του επιτρόπου που είναι αρμόδιος για θέματα Ενέργειας, Γκίντερ Έτινγκερ.

Ο διευθυντής της ουκρανικής δημόσιας εταιρείας φυσικού αερίου Naftogaz Αντρίλ Κομπόλεφ δήλωσε τη Δευτέρα ότι βρίσκεται σε επαφή με ευρωπαϊκές εταιρείες, οι οποίες προτίθενται να προμηθεύσουν την Ουκρανία με φυσικό αέριο μετά την απόφαση της ρωσικής εταιρείας Gazprom να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στην χώρα του.

«Προτείνουν στην Ουκρανία την αγορά φυσικού αερίου στην καλή τιμή των 320 δολαρίων τα 1.000 κυβικά μέτρα», διευκρίνισε. Η τιμή πώλησης φυσικού αερίου από την Gazprom ανέρχεται σε 385 δολάρια.
 
Την ίδια ώρα ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε ότι η απόφαση της Gazprom να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στην Ουκρανία λόγω της διένεξης για τις τιμές υπονομεύει τη φήμη της Ρωσίας ως αξιόπιστου παρόχου ενέργειας.

«Προφανώς λυπούμαστε για την απόφαση της Gazprom να το κάνει αυτό και νομίζω ότι οι αποφάσεις αυτού του είδους ζημιώνουν την αξιοπιστία της Ρωσίας όσον αφορά την παροχή ενέργειας αλλού στην Ευρώπη», δήλωσε ο κ. Χέιγκ στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Πηγή: naftemporiki
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 17/06/2014 - 22:54