Η καγκελάριος της Γερμανίας Μέρκελ προκρίνει τη διευθύντρια του ΔΝΤ Λαγκάρντ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με πηγές

Η Μέρκελ «προωθεί» την Κ. Λαγκάρντ για την προεδρία της Κομισιόν

Η καγκελάριος της Γερμανίας βολιδοσκόπησε την γαλλική κυβέρνηση για το ενδεχόμενο να αποσύρει την Κριστίν Λαγκάρντ από την γενική διεύθυνση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και να την προτείνουν από κοινού για την προεδρία της Κομισιόν.
 
 
Όπως αναφέρει το Reuters επικαλούμενο δύο γαλλικές πηγές που δεν κατονομάζει, η πρόταση έγινε κατά τη διάρκεια ιδιωτικής επικοινωνίας που είχε η Μέρκελ με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, έπειτα από τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών που έδειξαν μεγάλη αντιευρωπαϊκή τάση.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή ο Φρανσουά Ολάντ δεν πήρε κάποια απόφαση, ωστόσο φέρεται να δήλωσε πως πιστεύει ότι δεν είναι καλή ιδέα για την Ευρώπη να χάσει αυτή τη θέση στο ΔΝΤ.

Παράλληλα άλλη πηγή, που επικαλείται το Reuters, αναφέρει ότι δεν υπήρχε περίπτωση ο Σοσιαλιστής πρόεδρος, ο οποίος δέχεται πιέσεις από την ακροδεξιά αλλά και από την αριστερή πτέρυγα της δικής του παράταξης, να υποστηρίξει ένα μέλος της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης για την προεδρία της Κομισιόν.

Το Reuters στο ρεπορτάζ του επικαλείται Γερμανούς αξιωματούχους αλλά και αξιωματούχους του ΔΝΤ, σύμφωνα με τους οποίους η Γερμανίδα καγκελάριος είχε μια ιδιωτική συνάντηση με την Λαγκάρντ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην Ουάσιγκτον στις αρχές Μαΐου. Ενώ αντίστοιχη συνάντηση είχαν ξανά στο Βερολίνο έπειτα από δύο εβδομάδες.

Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης απέφυγε να τοποθετηθεί ευθέως για το συγκεκριμένο ζήτημα και περιορίστηκε να πει ότι η κ. Μέρκελ έχει εκφράσει την υποστήριξή της στο πρόσωπο του κ. Γιούνκερ.

Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανίδα καγκελάριος έχει εξάλλου παραδεχθεί ότι ο Γιούνκερ ίσως να μην έχει την απαραίτητη υποστήριξη από τους Ευρωπαίους ηγέτες για να διασφαλίσει την υποψηφιότητα του και έχει προσθέσει ότι υπάρχουν και άλλοι υποψήφιοι για τη θέση.

Η υπόθεση Γιούνκερ

Σημειώνεται Ο Γιούνκερ είναι ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), της συντηρητικής πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην οποία ανήκει και το κόμμα της Γερμανίδας καγκελαρίου. Το ΕΛΚ έχει συγκεντρώσει τις περισσότερες έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όμως δεν διαθέτει την πλειοψηφία.

Συγκεκριμένα το ΕΛΚ κέρδισε 213 έδρες σε σύνολο 751, άρα ο υποψήφιός του διεκδικεί τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όμως γι' αυτό χρειάζεται διπλή πλειοψηφία: των ηγετών των κρατών μελών της Ε.Ε. και τουλάχιστον 376 ψήφους στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ποιοι εναντιώνονται στην υποψηφιότητα Γιούνκερ

Εναντίον της υποψηφιότητας Γιούνκερ έχουν ταχθεί αρκετοί ευρωπαίοι ηγέτες καθώς τον θεωρούν πολύ ευρωπαϊστή και έναν άνθρωπο του παρελθόντος.
Μεταξύ των ηγετών αυτών είναι ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο Ούγγρος Βίκτορ Όρμπαν, ο Σουηδός Φρέντρικ Ράινφελτ, ο Ολλανδός Μαρκ Ρούτε και ο Φινλανδός Γιούρκι Κατάινεν, το όνομα του οποίου έχει επίσης αναφερθεί για τη θέση.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι έχει επισημάνει από την πλευρά ότι ο Γιούνκερ δεν έχει αυτόματο δικαίωμα στη θέση του προέδρου της Κομισιόν
Ο Κάμερον είναι ο κύριος αντίπαλος της υποψηφιότητας Γιούνκερ για την προεδρία της Επιτροπής, καθώς επισημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται νέα ηγεσία η οποία θα δεσμευθεί να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις απαντώντας στην δυσαρέσκεια των ευρωπαίων ψηφοφόρων.

Επίσης το Reuters υπογραμμίζει ότι στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που αφορούν στην ανάληψη της προεδρίας της Κομισιόν, Βρετανοί αξιωματούχοι έχουν κάνει ξεκάθαρο ότι η Λαγκάρντ είναι μια αποδεκτή εναλλακτική λύση, ενώ σημειώνει ότι το Παρίσι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να προτείνει τον πρώην πρωθυπουργό, τον σοσιαλιστή, Ζαν Μαρκ Ερό, ο οποίος μιλά άπταιστα γερμανικά και έχει εξαιρετικές σχέσεις με το Βερολίνο.

Την Λαγκάρντ αποδέχεται ως λύση και η κεντροαριστερή πρωθυπουργός της Δανίας Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ.

Πηγές: naftemporiki,Reuters