Φωτογραφία REUTERS

Βρετανία: Μεγάλες οι καταστροφές στη Σχολή Καλών Τεχνών της Γλασκόβης

Μεγάλες καταστροφές, από τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Παρασκευής, υπέστη το ιστορικό κτήριο του αρχιτέκτονα Τσαρλς Ρένι Μάκιντος όπου στεγαζόταν η Σχολή Καλών Τεχνών της Γλασκόβης, μια από τις καλύτερες και γνωστότερες σχολές τέχνης της Ευρώπης.
 
Οι σπουδαστές και όλο το προσωπικό πρόλαβαν να εγκαταλείψουν εγκαίρως το κτίριο. Σύμφωνα με πληροφορίες η πυρκαγιά ξέσπασε όταν ένας βιντεοπροβολέας εξερράγη. 

Η Σχολή που υπέστη μεγάλες ζημιές χτίστηκε στις αρχές του 20ού αιώνα και μεταξύ των φοιτητών ήταν και ο ηθοποιός Πίτερ Καπάλντι, γνωστός από το ρόλο του στη σειρά Doctor Who.
 
«Είναι φρικτό να βλέπουμε την καταστροφή αυτού του συμβόλου της πόλης αλλά και της δουλειάς των σπουδαστών», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σκοτίας Άλεξ Σάλμοντ.

Ο αρχιτέκτονας Ρένι Μάκιντος (1868-1928) γεννήθηκε στη Γλασκόβη και ήταν ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους της Αρ Νουβό. Το 1897 κέρδισε τον διαγωνισμό που είχε προκηρυχθεί για την οικοδόμηση της Σχολής. Το κτίριο που ολοκληρώθηκε μια δεκαετία αργότερα έγινε σημείο αναφοράς για την πόλη και είχε ανακηρυχθεί "προστατευόμενο μνημείο".

Κάθε χρόνο 20.000 άνθρωποι απ' όλο τον κόσμο πήγαιναν στη Γλασκόβη για να επισκεφθούν τη Σχολή Καλών Τεχνών, σύμφωνα με τον ιστότοπό της.

Πηγή: naftemporiki
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 24/05/2014 - 00:23