«Ήδη αναστείλαμε» τη χορήγηση βοήθειας ύψους «περίπου 3,5 εκατομμυρίων» δολαρίων σε βοήθεια στον στρατό της Ταϊλάνδης δήλωσαν οι ΗΠΑ. Φωτογραφία REUTERS

Ταϊλάνδη: Αναστολή της καταβολής στρατιωτικής βοήθειας 3,5 εκατ. δολαρίων από τις ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ ανέστειλαν την καταβολή 3,5 εκατομμυρίων δολαρίων σε στρατιωτική βοήθεια που αναμενόταν να χορηγήσουν στην Ταϊλάνδη, δηλαδή σχεδόν το ένα τρίτο αυτής που δίδει ετησίως η Ουάσινγκτον στην Μπανγκόκ, εξαιτίας του πραξικοπήματος που έγινε την Πέμπτη από τον στρατό στην χώρα αυτή.
Οι ΗΠΑ πρόκειται επίσης να εξετάσουν τι θα κάνουν όσον αφορά την υπόλοιπη βοήθειά τους προς την Ταϊλάνδη, η οποία ανήλθε σε συνολικά 10,5 εκατομμύρια δολάρια το 2013, πρόσθεσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρί Χαρφ.

«Ήδη αναστείλαμε» τη χορήγηση βοήθειας ύψους «περίπου 3,5 εκατομμυρίων» δολαρίων σε βοήθεια στον στρατό της Ταϊλάνδης.

«Ετοιμαζόμαστε να εξετάσουμε όλα τα προγράμματά μας για να δούμε αν θα αναστείλουμε κι άλλα σχέδια βοήθειας από αυτά που έχουμε», πρόσθεσε.
Η εκπρόσωπος υπογράμμισε επίσης ότι η Ουάσινγκτον θα εξετάσει λεπτομερώς την χρήση της βοήθειας που καταβάλλει σε διεθνείς οργανισμούς, όπως ο Asean, για να δει ακριβώς ποια ποσά λαμβάνει η Ταϊλάνδη μέσω αυτών.

Βάσει της νομοθεσίας τους, οι ΗΠΑ υποχρεούνται να αναστείλουν την βοήθεια που προσφέρουν σε χώρες στις οποίες ανατρέπεται η κυβέρνηση με πραξικόπημα. 

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι καταδίκασε απερίφραστα το στρατιωτικό πραξικόπημα που έγινε την Πέμπτη στην Ταϊλάνδη, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει αιτιολογία γι' αυτήν την ενέργεια και ζήτησε την άμεση αποκατάσταση της κυβέρνησης.

«Η ενέργεια αυτή θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ταϊλάνδης, ιδιαίτερα για την σχέση μας με τις ένοπλες δυνάμεις της Ταϊλάνδης», προειδοποίησε.

Την ίδια ώρα ο Ουίμ Ρουκγουατανατζίντα, ένας βοηθός της Γινγκλάκ Σιναουάτρα, δήλωσετην Παρασκευή από την Μπανγκόκ ότι η πρώην πρωθυπουργός, η οποία παρουσιάστηκε σήμερα ενώπιον των στρατιωτικών αρχών, μπορεί να οδηγήθηκε σε στρατόπεδο εκτός της πρωτεύουσας.

Ωστόσο η χούντα τηρεί σιγή ιχθύος όσον αφορά το μέρος στο οποίο βρίσκεται η Γινγκλάκ, όπως και οι άλλοι πολιτικοί υπεύθυνοι που ζήτησε να παρουσιαστούν ενώπιόν της, μεταξύ των οποίων ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Νουεϊτάμρονγκ Μπουνσονγκφεϊζάν.
Πηγές: ΑΜΠΕ, naftemporiki
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 24/05/2014 - 00:35