Αλέξης Τσίπρας : Οφείλουμε να είμαστε ενωμένοι – Απαιτείται εθνική στρατηγική με αρχή, μέση και τέλος

«Απέναντι στην πρωτοφανή επιθετική αλλά σαφή στρατηγική της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο οφείλουμε να είμαστε ενωμένοι όμως δεν αρκεί αυτό. Απαιτείται μία σαφής εθνική στρατηγική με αρχή, μέση και τέλος», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια των συμφωνιών με την Ιταλία και την Αίγυπτο για τις ΑΟΖ.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αδυνατεί να υπερασπιστεί τις ίδιες της τις αποφάσεις τις τελευταίες 15 μέρες, πορεύεται με μοναδική πυξίδα την επικοινωνία και ότι ενώ προτείνει σταθερά τον διάλογο στην Τουρκία δεν έχει συγκεκριμένο σχέδιο για το πώς θα επανέλθει στον διάλογο.

«Αν θέλετε εθνική συνεννόηση, δεν έχετε παρά να ζητήσετε τη σύγκληση του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών και να καταλήξουμε σε εθνική στρατηγική» σημείωσε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Αν είχατε ανοίξει τη συζήτηση για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας πολύ νωρίς, αν είχατε ακούσει τις προτροπές μας, αν είχατε αποφασίσει να παίξετε πρωταγωνιστικό ρόλο στον ευρωτουρκικό διάλογο, ενδεχομένως οι εξελίξεις να ήταν διαφορετικές» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε και την Ε.Ε, λέγοντας ότι είναι απαράδεκτο να μην αναλαμβάνει τις ευθύνες της όταν πρόκειται για παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων κράτους μέλους της.

Για τη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο, σημείωσε ότι υπογράφηκε τελικά μία συμφωνία που δεν τόλμησε να αγγίξει την κόκκινη γραμμή του 28ου μεσημβρινού, που δεν περιλαμβάνει όχι μόνο το Καστελόριζο αλλά και κομμάτι της Ρόδου.

Ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι η συμφωνία μπορεί να δημιουργήσει αρνητικό προηγούμενο για τη χώρα.

Επισήμανε ως αντίφαση να λέει η κυβέρνηση ότι το ερευνητικό σκάφος δεν πραγματοποιεί έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, με τον θόρυβο που προκαλούσαν τα ελληνικά πλοία και παράλληλα ότι παραβιάζει με τις έρευνες τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

«Η ΝΔ φορούσε χλαμύδες στα ρηχά νερά των Πρεσπών αλλά τώρα φορά πιτζάμες στα βαθιά νερά του Αιγαίου» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.πηγή ΕΡΤ

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54