Παρενοχλήσεις από τον κατοχικό στρατό καταγγέλλει η Λευκωσία

Σε διαβήματα προς την ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) προβαίνει η Λευκωσία, μετά τις παρενοχλήσεις των συνεργείων του Δήμου από τον τουρκικό κατοχικό στρατό, που είχαν ως αποτέλεσμα αυτά να διακόψουν τις εργασίες που έκαναν για καθαρισμό και στήριξη του κτηρίου Spitfire, στον χώρο της Πύλης Πάφου, στη «Νεκρή Ζώνη», σύμφωνα με πληροφορίες του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ).

Από την πρώτη στιγμή που υπήρξε παρενόχληση, έγιναν διαβήματα στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ και η Λευκωσία βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με την ειρηνευτική δύναμη για το θέμα αυτό, ανέφεραν στο ΚΥΠΕ διπλωματικές πηγές. Σημείωσαν πως γίνεται προσπάθεια από πλευράς της ειρηνευτικής δύναμης για διευθέτηση του θέματος, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αποτέλεσμα. 

Το επεισόδιο σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης, όταν υπάλληλοι το δήμου Λευκωσίας μετέβησαν στην περιοχή της Πύλης Πάφου για να πραγματοποιήσουν εργασίες υποστύλωσης σε εγκαταλελειμμένο καφενείο της περιοχής.

Ωστόσο, η παρουσία των Κύπριων εργατών προκάλεσε την έντονη αντίδραση των τουρκικών στρατευμάτων που βρίσκονταν στο σημείο.

Οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ, οι οποίες επίσης βρίσκονταν στην περιοχή, παρενέβησαν άμεσα, προκειμένου να αποφευχθεί μια περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης.

Η ανακοίνωση του δήμου Λευκωσίας

Ο Δήμος Λευκωσίας ξεκίνησε τον καθαρισμό και τη στήριξη του κτηρίου που στεγαζόταν το ιστορικό καφενείο «Spitfire» στην Πύλη Πάφου, στην εντός των τειχών πόλη. Το κτήριο αυτό βρίσκεται μέσα στην πράσινη γραμμή και η κατάσταση του κρίνεται αρκετά επικίνδυνη για την ασφάλεια των διερχομένων, οχημάτων και πεζών.

Αυτή είναι και η μεγάλη διαφορά του Δήμου Λευκωσίας από οποιονδήποτε άλλο. Συχνά και αθόρυβα, οι υπάλληλοι και οι εργάτες του Δήμου, καλέστηκαν να εργαστούν κάτω από αντίξοες συνθήκες.

Σήμερα, εντός της νεκρής ζώνης και υπό τα βλέμματα Τούρκων Αξιωματικών, καλέστηκαν να προστατεύσουν την πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου.

Η διαίρεση και κατοχή τμήματος της εντός των τειχών Λευκωσίας και η φθορά του χρόνου, αφού είναι εξαιρετικά δύσκολη ως και αδύνατη σε ορισμένες περιπτώσεις η ολοκληρωμένη συντήρηση - αποκατάσταση στα κτήρια της νεκρής ζώνης, επιδεινώνει μέρα με μέρα την κατάσταση των οικοδομών συμπεριλαμβανομένου και του «Spitfire».
ΠΗΓΗ ΕΦΣΥΝ