Κόντρες με το «καλημέρα» με αφορμή τις προγραμματικές

Μία πρώτη γεύση για την πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση, αλλά και τη στάση που θα υιοθετήσουν απέναντί της τα κοινοβουλευτικά κόμματα, δόθηκε το βράδυ του Σαββάτου στη Βουλή, κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης για τις προγραμματικές δηλώσεις
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επέλεξε να προχωρήσει σε παραχολογία από το βήμα της Βουλής, δεσμευόμενος για μείωση φόρων από φέτος, όπως είναι αυτός των επιχειρήσεων, αλλά κι ο ΕΝΦΙΑ.

Επίσης, μίλησε για κατάργηση ασύλου, αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και ιδιωτικοποιήσεις, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «η επένδυση στο Ελληνικό θα ξεκινήσει άμεσα και θα γίνει το σύμβολο της νέας Ελλάδας».

Παράλληλα -και κόντρα σε όσα είχε υποσχεθεί προεκλογικά- δήλωσε πως το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων θα μείνουν ως έχουν για τα έτη 2019 και 2020, ενώ απέφυγε να τοποθετηθεί σε ζητήματα όπως η Συμφωνία των Πρεσπών και το ασφαλιστικό. 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, υπογράμμισε ότι προκαλούν ανησυχία τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης.

Τόνισε επίσης ότι «η πιο ανησυχητική ανάγνωση» των προγραμματικών δηλώσεων του πρωθυπουργού είναι «για όσα δεν είπε», κάνοντας λόγο για «ένοχες σιωπές».

Από την πλευρά τους, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ανακοίνωσαν ότι καταψηφίζουν τις προγραμματικές δηλώσεις.

Αμφότεροι οι αρχηγοί των δύο κομμάτων εξαπέλυσαν επίθεση και κατά της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας την για μία σειρά λανθασμένων πολιτικών επιλογών, τις οποίες -όπως είπαν- συνεχίζουν τα κυβερνητικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. 

Ομιλίες εκπροσώπων κομμάτων

Ο Χρήστος Ταραντίλης, βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, μίλησε για επεξεργασμένες και δημόσιες πολιτικές από πλευράς κυβέρνησης, οι οποίες θα διαφανούν από το νομοθετικό έργο που θα έρθει σύντομα στη Βουλή.

Όπως υπογράμμισε, οι πολιτικές αυτές μεταξύ άλλων αποσκοπούν σε σταθερή και ισχυρή ανάπτυξη και ενισχύουν την κοινωνική αλληλεγγύη. 

Η κυβέρνησή μας θα δράσει με υπευθυνότητα, όχι μόνο για την παρούσα αλλά και για τη μέλλουσα γενιά, κατέληξε ο κ. Ταραντίλης. 

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, εστίασε σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, με έμφαση στη Συμφωνία των Πρεσπών και το Μακεδονικό ζήτημα.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επέρριψε βολές κατά της κυβέρνησης για δηλώσεις στελεχών της για το συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ άσκησε κριτική και για το θέμα των ελληνοτουρκικών.

Ο Μιχαήλ Κατρίνης, βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, δήλωσε ότι ο κ. Μητσοτάκης χρησιμοποίησε συντηρητική ατζέντα, έχοντας ως αιχμή τη μείωση των φόρων, όπως είχε προαναγγείλει και προεκλογικά. 

Το πρόβλημα είναι τα υπέρογκα πρωτογενή πλεονάσματα, τόνισε ο κ. Κατρίνης, επιρρίπτοντας ευθύνες και στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, έριξε βολές κατά της σημερινής κυβέρνησης για μια σειρά θεμάτων, όπως είναι η δημόσια διοίκηση, η υγεία, το μεταναστευτικό και το θέμα του ασύλου.

Καταλήγοντας ανακοίνωσε ότι το ΚΙΝ.ΑΛΛ. καταψηφίζει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στον Κυρ. Μητσοτάκη.

Ο Νικόλαος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ υποστήριξε ότι οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης είναι μακριά από τις ανάγκες των ανέργων, των εργατών και της κοινωνίας. 

 Η Ν.Δ. κρύβει έντεχνα τα σκανδαλώδη μέτρα υπέρ του κεφαλαίου, τόνισε επίσης, υπογραμμίζοντας ότι τα βάρη θα κληθεί να πληρώσει και πάλι ο ελληνικός λαός. Το ΚΚΕ καταψηφίζει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, κατέληξε ο κ. Καραθανασόπουλος.

Τέλος, η Σοφία Σακοράφα από το ΜέΡΑ25 επανέλαβε τα περί ρεαλιστικής ανυπακοής, τονίζοντας παράλληλα ότι εάν η κυβέρνηση επιτύχει σε όσα έχει δεσμευθεί, τότε θα υπάρξει –μεταξύ άλλων- ισοπέδωση αξιών και αντιλήψεων, καθώς και ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης και της υγείας.  

Η κ. Σακοράφα αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα της επένδυσης στο Ελληνικό, τονίζοντας ότι αυτό θα αποτελέσει την ταφόπλακα για την Αττική. Εξάλλου, υπογράμμισε ότι το ΜέΡΑ25 θα προβεί σε πραγματική αντιπολίτευση εντός της Βουλής, με το βλέμμα στην ελληνική κοινωνία. 

Η περαιτέρω διαδικασία

Σημειώνεται ότι οι αρμόδιοι υπουργοί και υφυπουργοί θα αναγνώσουν την Κυριακή και τη Δευτέρα τις προγραμματικές δηλώσεις του τομέα ευθύνης τους. Θα παρεμβάλλονται ομιλίες βουλευτών από όλα τα κόμματα, όπως εγγραφούν στον κατάλογο των ομιλητών.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής, Κ. Τασούλας, στόχος είναι να δοθεί ο λόγος σε περίπου 100 βουλευτές.

Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Δευτέρας με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Πηγή ΕΦ.ΣΥΝ