Χωρίς οριστική συμφωνία ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Χωρίς οριστική συμφωνία ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ θα πρέπει έως την επόμενη Σύνοδο, που είναι προγραμματισμένη για τις 17 Μαρτίου, να βρει σημεία σύγκλισης ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες και την Τουρκία. 

Μέρκελ: Τελική συμφωνία στις 18 Μαρτίου 

Τις αρνητικές επιπτώσεις στην Ελλάδα από τη συνεχιζόμενη ροή των προσφύγων και των μεταναστών, τόνισε η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής.

Όπως ανέφερε, στη σημερινή Σύνοδο των 28 εξετάστηκε το πώς θα βελτιωθεί η ανθρωπιστική κατάσταση στην Ελλάδα και θα γίνει βιώσιμη, σημειώνοντας πως είναι ανάγκη να στηριχθεί η χώρα.

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, η Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε ότι σήμερα διαπιστώθηκε πως η Τουρκία έχει κάνει σημαντικά βήματα στην προστασία των συνόρων της, αλλά και στη βελτίωση των συνθηκών ζωής των προσφύγων που βρίσκονται εκεί. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην πρόσβαση των Σύρων προσφύγων στην εργασία, αλλά και σε έργα που πραγματοποιούνται για την υποστήριξη τους.

Η Άνγκελα Μέρκελ σημείωσε πως η επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, αναμένεται να συμβάλει στην καταπολέμηση των δικτύων διακινητών, ενώ χαρακτήρισε «πρωτοποριακή» την πρόταση για επιστροφή στην Τουρκία των προσφύγων που έχουν εισέλθει παράνομα στην Ελλάδα και την επανεγκατάσταση ισάριθμων προσφύγων απευθείας από την Τουρκία στα ευρωπαϊκά κράτη. Όπως επισήμανε, κάτι τέτοιο θα έσπαγε το «φαύλο κύκλο» των ριψοκίνδυνων ταξιδιών στο Αιγαίο, καθώς θα δημιουργούσε κίνητρα για νόμιμη μετανάστευση.

Τέλος, η καγκελάριος της Γερμανίας, τόνισε πως η συμφωνία επανεισδοχής θα εφαρμοστεί μόλις υπάρξει τελική συμφωνία στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής στις 18 Μαρτίου, καθώς ορισμένα κράτη-μέλη ζήτησαν περισσότερο χρόνο για να συμβουλευθούν τα κοινοβούλιά τους.


Ολάντ: Η Τουρκία είναι το κλειδί 

Την παροχή οικονομικής βοήθειας ύψους 3 δισ ευρώ στην Τουρκία τους επόμενους μήνες για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης προανήγγειλλε ο Φρανσουά Ολάντ  σε συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής. Ο Γάλλος πρόεδρος  τόνισε ότι το κλειδί για την επίλυση του προβλήματος το κρατά η Τουρκία καθώς θα πρέπει στα εδάφη της να σταματούν οι πρόσφυγες και να μην διασχίζουν το Αιγαίο. 

Ο Ολάντ γνωστοποίησε επίσης ότι η Ελλάδα πρέπει να βοηθηθεί διότι πρέπει να υπάρξει μετεγκατάσταση των προσφύγων, και θα της χορηγηθεί ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 368 εκατ. ευρώ έως το 2020.

Οι αποφάσεις θα πρέπει να συγκεκριμενοποιηθούν στο επόμενο ευρωπαϊκό συμβούλιο, σε αυτό το στάδιο βλέπουμε μια ελπίδα, τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.

ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ 

01:08 
Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, στο κείμενο των συμπερασμάτων που υπάρχει αυτή την ώρα στο τραπέζι δεν συμπεριλαμβάνεται η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. 

00:56
 Με μια αναθεωρημένη πρόταση στο τραπέζι ξεκίνησε και πάλι πριν από λίγο η Σύνοδος των 28 ηγετών, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ.

Ο ίδιος ανέφερε σε ανάρτηση του στο twitter ότι το δείπνο των «28» με τον Αχμέτ Νταβούτογλου ακυρώθηκε αλλά θα πραγματοποιηθεί η συνέντευξη Τύπου με τη συμμετοχή του Τούρκου πρωθυπουργού.

00:28
 Σύμφωνα με πληροφορίες του ανταποκριτή του Real.gr στις Βρυξέλλες,Θάνου Αθανασίου, σε κάποια φάση της διαπραγμάτευσης η τουρκική πλευρά ζήτησε το ποσό των 20 δισ. ευρώ. 

00:05 
Σε δέκα λεπτά αναμένεται να αρχίσει εκ νέου η Σύνοδος Κορυφής. Ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί εάν θα συμμετέχει ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου.

23:52 Σημαντική πρόοδος στις δύσκολες συνομιλίες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την επίλυση της προσφυγικής κρίσης. Πιθανή μια συμφωνία απόψε, γράφει στο twitter ο Μάρτιν Μάερ στενός συνεργάτης του πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

23:05 Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν απέρριψε το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επανεγκατάσταση προσφύγων απευθείας σε ευρωπαϊκές χώρες από την Τουρκία, γνωστοποίησε ο Ούγγρος κυβερνητικός εκπρόσωπος απόψε.

Μαξίμου: Η Ελλάδα δεν απομονώθηκε

«Άσκησε βέτο στο σχέδιο για την επανεγκατάσταση μεταναστών και αιτούντων άσυλο απευθείας από την Τουρκία στην Ευρώπη», είπε ο Ζόλταν Κόβατς στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Οι χώρες του Βίσεγκραντ «μπλοκάρουν» τη συμφωνία

22:49 Στο περιθώριο της Συνόδου πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ των ηγετών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Αγγλίας, της Ολλανδίας, της Ελλάδας και της Κύπρου με τη συμμετοχή της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής πολιτικής πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου των 28 ηγετών, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως στόχος της συνάντησης αυτής ήταν ο συντονισμός στη διαπραγμάτευση με την Τουρκία.

Νέο προσχέδιο - Ανταλλαγή προσφύγων με την Τουρκία

22:21 Ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, έκανε σαφή την θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι τα πέντε κεφάλαια της ενταξιακής της πορείας της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση «θα μπορούν να ανοίξουν μόνο, εάν η Άγκυρα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε για το θέμα αυτό επαφές με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας, την καγκελάριο της Γερμανίας, τον Έλληνα πρωθυπουργό, αλλά και πολλούς άλλους συναδέλφους του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. 

Άγριο παζάρι στις Βρυξέλλες

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό. Προηγήθηκε έντονο διπλωματικό παρασκήνιο και αλλεπάλληλες επαφές του πρωθυπουργού με Ευρωπαίους ηγέτες. Καθοριστική ήταν η συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με την Α. Μέρκελ.

Προς το παρόν βρίσκεται σε εξέλιξη ένα απίστευτο παζάρι μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, η οποία φαίνεται πως έχει υπερβολικές απαιτήσεις. Οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να κάνουν πολλές υποχωρήσεις και μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί λύση. Σε λίγη ώρα θα πραγματοποιηθεί δείπνο των «28», ενώ υπάρχει πλέον σοβαρή πιθανότητα να μην υπάρξει σήμερα απόφαση. Η επόμενη σύνοδος κορυφής για το προσφυγικό είναι προγραμματισμένη για τις 17 Μαρτίου. 

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το προσχέδιο απόφασης από την Σύνοδο Κορυφής που περιήλθε σε γνώση του Reuters, h Ευρωπαϊκή Ένωση θα διπλασιάσει το ποσό της βοήθειας που προσφέρει στην Τουρκία για τη φιλοξενία Σύρων προσφύγων, αλλά και θα υποδέχεται Σύρiους πρόσφυγες απευθείας από την Τουρκία.

Το προσχέδιο συμπερασμάτων της συνάντησης των «28» της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Βερολίνου που απέρριψε τη διατύπωση για κλειστά σύνορα κατά μήκος της βαλκανικής διαδρομής.

Κύκλοι της ελληνικής κυβέρνησης ανέφεραν ότι μετά το τετ α τετ Τσίπρα – Μέρκελ το κλίμα  έχει αλλάξει, σημειώνοντας πως το κλειδί πλέον για τη διαχείριση του προσφυγικού δεν είναι τα κλειστά σύνορα, αλλά η εφαρμογή από την Τουρκία των συμφωνηθέντων και η επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, ενώ καλά πληροφορημένες πηγές κάνουν λόγο για νέο προσχέδιο κειμένου συμπερασμάτων που θα λάβουν οι ηγέτες της ΕΕ.

Αναδημοσίευση από το real