Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ: Η σεξιστική επίθεση στην Κωνσταντοπούλου, παραπέμπει σε αναχρονιστικά στερεότυπα

Ακραία σεξιστική επίθεση σε βάρος της Ζωής Κωνσταντοπούλου καταγγέλλει το Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής – Φύλου του ΣΥΡΙΖΑ για πληθώρα έντυπων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ καθώς και το πρωτοσέλιδο της kontra-news που με δημοσιεύματά τους προσβάλλουν την πρόεδρο της Ελληνικής Βουλής και παραπέμπουν σε αναχρονιστικά και φασίζον στερεότυπα. Παράλληλα το Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής – Φύλου του ΣΥΡΙΖΑ καλεί τα όργανα ελέγχου της δεοντολογίας του Τύπου να αναλάβουν τις ευθύνες τους και το αναγνωστικό κοινό να απομονώσει τέτοιου επιπέδου απόψεις.

Oλόκληρη η ανακοίνωση:

‘Οσο και αν η ακραία σεξιστική επίθεση σε βάρος της Ζωής Κωνσταντοπούλου δεν αποτελεί πρωτοτυπία για πληθώρα έντυπων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ, το πρωτοσέλιδο της kontra-news στις 13/8/2015 ξεπερνά κάθε προηγούμενο. Άσχετα με το αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε με τις πολιτικές θέσεις της προέδρου της ελληνικής Βουλής και με τον τρόπο που ασκεί τον θεσμικό της ρόλο, η ψυχιατρικοποίηση της όποιας πολιτικής άποψης και πρακτικής, την οποία αντιμετωπίζουν κατά κανόνα οι γυναίκες στον παραδοσιακά πατριαρχικό χώρο της πολιτικής (όπως συμβαίνει συνεχώς τον τελευταίο καιρό άλλωστε και με άλλες γυναίκες μέλη της Κυβέρνησης και της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ), αντί της πολιτικής κριτικής, έστω σκληρής, ευτελίζει το δημόσιο βίο. Παράλληλα στέλνει στις υπόλοιπες γυναίκες το μήνυμα πως η πολιτική δεν είναι για αυτές, τις ψυχικά, διανοητικά και –εμμέσως πλην σαφώς- ηθικά αδύναμες. Η θέση τους είναι στον οικιακό χώρο, υπό την εποπτεία και τον έλεγχο του ηθικά, διανοητικά και ψυχικά ισχυρού άντρα του περιβάλλοντός τους (πατέρα, συζύγου, αδελφού κ.λπ.).

Το ανωτέρω αναχρονιστικό και φασίζον πρωτοσέλιδο μας γυρίζει δεκάδες χρόνια πίσω, σε καιρούς και συνθήκες που οι γυναίκες και τα κινήματά τους έδωσαν σκληρούς αγώνες για να αλλάξουν και στην Ελλάδα. Έτσι η επίκληση της παρέμβασης του συζύγου, ως υπέρτατου εξουσιαστή και ελεγκτή κάθε γυναίκας, όποια θέση και αν κατέχει αυτή στην κοινωνική ιεραρχία, αναπαράγει και προβάλλει ένα άθλιο στερεότυπο γυναικείας υποταγής και ανδρικής κυριαρχίας εξαιρετικά επικίνδυνο μάλιστα για τη νέα γενιά, για την οποία προσδοκούμε να ζήσει σε ένα μέλλον ισότητας μεταξύ των φύλων. Πρόκειται για ιδιαίτερα σοβαρό γεγονός, εξαιρετικά ανησυχητικό. Τα όργανα ελέγχου της δεοντολογίας του Τύπου καλούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους και το αναγνωστικό κοινό να απομονώσει τέτοιου επιπέδου απόψεις.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 17/08/2015 - 18:19