Συνάντηση Τσίπρα με Μέρκελ, Ολάντ την Τετάρτη

Συνάντηση στις Βρυξέλλες θα έχουν την Τετάρτη, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.
Το ραντεβού ορίστηκε σε τηλεδιάσκεψη που είχαν οι τρεις ηγέτες και η οποία, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, πραγματοποιήθηκε σε «πολύ καλό κλίμα».

Ο Πρωθυπουργός συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις σε κορυφαίο πολιτικό επίπεδο, προκειμένου να υπάρξει αμοιβαία επωφελής συμφωνία.
Κατά την τηλεδιάσκεψη θέλησε να διερευνήσει τις προθέσεις των δύο ηγετών σε σχέση με την πρόταση της Αθήνας, για την οποία κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι παραμένει στο τραπέζι.

Εν τω μεταξύ, κυβερνητικές πηγές διέψευσαν πληροφορίες του Reuters, σύμφωνα με τις οποίες, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αρνήθηκε να δεχθεί τηλεφώνημα του κ. Τσίπρα.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε τηλεφωνική επικοινωνία στις 11 το πρωί του Σαββάτου, αλλά ο Γιούνκερ αρνήθηκε επειδή δεν υπάρχει καμία πρόοδος στις συζητήσεις και οι προτάσεις που το βράδυ της Τετάρτης υποσχέθηκε η ελληνική πλευρά να αποστείλει την Πέμπτη δεν έχουν φθάσει», δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων. Η ίδια πηγή ανέφερε ακόμη δεν υπήρξαν εξελίξεις, άρα δεν υπήρχε και κάτι για να συζητήσουν.

Το Μέγαρο Μαξίμου απάντησε πως η παραφιλολογία συνεχίζεται. Με ένα δηκτικό σχόλιο κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν ότι «μετά την πρόταση των θεσμών, "που ποτέ δεν δόθηκε στην Ελλάδα" -αλλά δημοσιεύθηκε στον τύπο!...-, σήμερα αξιωματούχος ανακάλυψε αναπάντητες κλήσεις». «Η ελληνική πρόταση παραμένει στο τραπέζι, αναμένουμε τα σχόλια των θεσμών», τόνιζαν.

Με τη σειρά της η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα επιβεβαίωσε ότι υπήρξε αίτημα από την Αθήνα για τηλεφωνική συνομιλία του πρωθυπουργού με τον κ. Γιούνκερ. Ερωτηθείσα αν είναι αλήθεια ότι ο κ. Τσίπρας ζήτησε να μιλήσει τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κι αν ναι γιατί δεν μίλησαν, η κ. Αντρέεβα απάντησε:
«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι υπήρξε αίτημα για τηλεφωνική συνομιλία. Ο πρόεδρος Γιούνκερ και ο πρωθυπουργός Τσίπρας θα παραμείνουν οπωσδήποτε σε επαφή τις επόμενες μέρες, όπως είχε ειπωθεί και το βράδυ της Τετάρτης».
Πηγή:naftemporiki.gr