φωτογραφία EUROKINISSI

Αλ. Τσίπρας: Ουσιαστικά ομόθυμα τα κόμματα απέρριψαν το κείμενο Γιούνκερ

Ουσιαστικά ομόθυμα τα κόμματα απέρριψαν το κείμενο Γιούνκερ ως βάση συζήτησης για τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, ήταν το συμπέρασμα του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κατά την τριτολογία του στη Βουλή με την οποία ολοκληρώθηκε η ενημέρωση. Ωστόσο όπως επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας «υπάρχουν στοιχεία που μπορεί να αποτελέσουν σημεία σύγκλισης, όπως τα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα».
 
«Τις επόμενες μέρες θα δικαιωθεί η ελληνική στάση και θέση που είναι συνεπής και ρεαλιστική», εκτίμησε ο Πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι «δίνουμε μία μάχη για λογαριασμό του ελληνικού λαού και ολόκληρης της Ευρώπης. Η Ελλάδα, ο ελληνικός λαός δεν είναι απομονωμένοι. Δεν μιλώ μόνο για την παράταξη της Αριστεράς, αλλά για την πρωτοφανή διεθνή υποστήριξη που δεχόμαστε, όπως από τους 18 οικονομολόγους που δημοσίευσαν άρθρο στους Financial Times».

Από την πλευρά του ωστόσο ο Πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς σε δήλωσή του μετά την συνεδρίαση υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση «αναζητά συνενόχους στην αποτυχία». «Επειδή έχουμε να κάνουμε με μία κυβέρνηση προπαγανδιστών, θέλω να επαναλάβω και είναι σαφής: η προσπάθεια του κ. Τσίπρα να βρει συνενόχους στην αποτυχία πέφτει στο κενό», δήλωσε  και πρόσθεσε: «Δεν διαπραγματευόμαστε μαζί για το μέλλον, και επομένως η αποτυχία και η αδυναμία συμφωνίας ανήκει αποκλειστικά στην κυβέρνηση και στον κ. Τσίπρα. Αποδείχθηκε ότι ο κ. Τσίπρας οργάνωσε την σημερινή συζήτηση επειδή αναζητά συνενόχους στην αποτυχία».

Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι συγκρούονται δύο στρατηγικές: «Η μία είναι της Ευρώπης της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας. Που δεν θα είναι το ίδιο μετά τις εκλογές γιατί η χώρα είναι σε πρόγραμμα. Αν ισχύει αυτή η λογική, πρέπει να σταματήσουν οι εκλογές σʼ αυτές τις χώρες και στις υπουργικές καρέκλες να κάθονται τεχνοκράτες», τόνισε και πρόσθεσε πως η δεύτερη στρατηγική είναι αυτή που θέλει την Ευρώπη «διχασμένη και πιστεύει στην τιμωρία».

Η εξέλιξη σε αυτή τη μάχη δεν αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα, επεσήμανε ο κ. Τσίπρας λέγοντας πως «είναι μακριά νυχτωμένοι όσοι πιστεύουν ότι μία τιμωρία της Ελλάδας θα πλήξει μόνο την Ελλάδα και η επόμενη ημέρα θα είναι ίδια», και προειδοποιώντας ότι σύντομα θα αφορά την Ιταλία και την Γαλλία.

Πηγή: naftemporiki.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54