Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ'

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την κατάργηση των φυλακών Γ τύπου.
Το νομοσχέδιο ψηφίσθηκε επί της αρχής από ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητους Έλληνες, καταψηφίσθηκε από Ν.Δ., Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ, ενώ Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ δήλωσαν «παρών». Εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία με ονομαστική ψηφοφορία και οι τροπολογίες, όπως το άρθρο για κατ' οίκον έκτιση της ποινής των ισοβιτών που έχουν πάνω από 80% αναπηρία και έχουν εκτίσει 10 χρόνια φυλάκισης αλλά και η τροπολογία για τον "κουκουλονόμο".

Ειδικότερα

Άρθρο 1: 174 ναι, 75 όχι.
Άρθρο 3: 166 ναι, 75 όχι, 8 παρών.
Άρθρο 6: 152 ναι, 75 όχι, 22 παρών.
Άρθρο 9: 152 ναι, 75 όχι, 22 παρών.
Άρθρο 12: 152 ναι, 89 όχι, 8 παρών.

Συγκεκριμένα, το άρθρο για κατ' οίκον έκτιση της ποινής των ισοβιτών που έχουν πάνω από 80% αναπηρία και έχουν εκτίσει 10 χρόνια φυλάκισης, ρύθμιση στην οποία εμπίπτει και η περίπτωση του Σ. Ξηρού, καθώς και για κατ' οίκον περιοριοσμό καταδικασμένων για οικονομικά εγκλήματα με 80% και άνω αναπηρία που έχουν εκτίσει πέντε χρόνια φυλάκισης, υπερψηφίστηκε επί συνόλου 249 ψηφισάντων από 152 βουλευτές έναντι 75 "κατά" και 22 παρών.
Η τροπολογία για τον "κουκουλονόμο" ψηφίστηκε από 166 βουλευτές έναντι 74 "κατά" και 9 παρών και η τροπολογία για τους συγγενείς των καταδικασθέντων για τρομοκρατικές πράξεις ψηφίστηκε από 152 βουλευτές έναντι 75 "κατά" και 22 παρών.

Ζ. Κωνσταντοπούλου για το σωφρονιστικό: Μήνυμα προς τους πολίτες να μην φοβούνται και να μην τρομοκρατούνται

«Το νομοσχέδιο αποτελεί ένα μίνιμουμ θωράκισης δικαιωμάτων και ελευθεριών και δικαίωσης αγώνων όσων έχουν παραμείνει πιστοί στις βασικές αρχές και αξίες της Αριστεράς», ανέφερε μιλώντας απόψε επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου. 

Καταργείται και ο «κουκουλονόμος», εκτός από περιπτώσεις ληστείας
Εν μέρει αποδέχθηκε η κυβέρνηση την τροπολογία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργηση του "κουκουλονόμου", ενώ αντίθετα παραμένει υποχρεωτική η λήψη DNA. Όπως ανακοίνωσε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, απορρίπτεται η τροπολογία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία ζητούσαν να μην είναι υποχρεωτική η λήψη DNA από συλληφθέντες.

Για τον «κουκουλονόμο» ο Ν. Παρασκευόπουλος τόνισε: "η θέση μου είναι ότι η σχετική ρύθμιση πρέπει να καταργηθεί ως λόγος επιβάρυνσης της ποινής. Θα πρέπει όμως να διατηρηθεί στην περίπτωση που το έγκλημα είναι η ληστεία».

Για τη λήψη DNA, ο υπ. Δικαιοσύνης υπογράμμισε: «Η θέση ότι δεν πρέπει να είναι υποχρεωτική η λήψη DNA δεν βρίσκει σύμφωνο το Υπουργείο. Πρέπει να είναι υποχρεωτική η λήψη DNA, να γίνεται όμως με τρόπο που θα σέβεται την αξιοπρέπεια του ανθρώπου, να υπάρχει τεχνικός σύμβουλος και εντολή εισαγγελικού οργάνου. Ως εκ τούτου, ο νέος νόμος προβλέπει την απαραίτητη παρουσία εμπειρογνωμονα και στο πρώτο στάδιο της δίωξης, ενώ για να γινει λήψη DNA χρειάζεται πλέον εισαγγελική εντολή».

Σε σύντομη παρέμβασή του επίσης ο ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε στη διάταξη που αφορά ισοβίτες με αναπηρία: «Η ρύθμιση δεν εισάγει απόλυση κρατουμένου, αλλά έναν διαφορετικό τρόπο έκτισης ποινής, προσαρμοσμένο στις ανάγκες του κρατουμένου με αναπηρία» επανέλαβε ο κ. Παρασκευόπουλος και επισήμανε: «Σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται οποιοσδήποτε εξαγνισμός, ούτε μειώνεται η μομφή που έχει αποταθεί στους καταδικασθέντες από το δικαστήριο». 

Ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των κρατουμένων: «Το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης αποτελεί σαφώς δικαίωση των μακροχρόνιων αγώνων των κρατουμένων».

Πηγή: left.grΤελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54